Microsoft meddelade nyligen att företaget kommer att släppa programsviten Office för en rad mobila enheter, och först ut blir Apples Ipad. Företaget har inte uppgett någon tidsplan annat än att det kommer att ske någon gång framöver.

Analytiker tror dock att det kommer bli allt annat än enkelt för Microsoft att erbjuda Office på surfplattor. Företaget måste enligt dem vara väldigt försiktigt med vilka funktioner som kommer att erbjudas.

– Det finns egentligen ingenting i den mobila världen som kommer närheten av kraften i Office för bordsdatorer. Det kommer att bli en enorm utmaning att behålla den funktionaliteten även på mobila enheter, säger Ross Rubin på analysföretaget Reticle Research.

Microsoft har uppgett att Word, Excel, Outlook och Powerpoint kommer att släppas för flera olika mobila plattformar, men företaget har inte sagt vilken funktionalitet apparna kommer att erbjuda.

– Vi arbetar med versioner av Word, Excel, Outlook och Powerpoint som är optimerade för pekskärmar. Dessa kommer att släppas både för Windows-plattor samt andra plattformar, när tiden är rätt, uppgav Qi Lu på Microsoft förra månaden.

Microsofts vd, Steve Ballmer, bekräftade även uppgifterna och meddelade i början av oktober att Office först kommer att släppas för Windows 8.1 och senare på andra plattformar, inklusive Ipad.

Avgörande beslut

Att bestämma vilka funktioner som ska erbjudas i den mobila versionen av Office kommer enligt Ross Rubin att bli avgörande för hur kunderna bemöter programsviten. Blir den en ersättare eller ett komplement för Office på bordsdatorer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning