Och mer…
Sedan har vi sektionen Appar, som innehåller… tja, inte så mycket ännu. Du kan spela ett par småspel, få en videokurs i hur Tivo fungerar, och kolla in Youtube-videor. Netflix ska komma som app i december, säger Com Hem. Det hade det varit en klart fördel om du hade fått tillgång till direkt. Och gärna ett par appar till.

Fjärrkontrollen är det inget direkt fel på, men den känns precis som det inte direkt estetiskt tilltalande gränssnittet som om den hörde hemma hos en tv från 2005. Då är det tur att du faktiskt kan strunta i bägge med hjälp av en Ipad- och Iphone-app (kommer enligt uppgift också snart för Android) som heter Tivo To Go. Den blir då en snyggare och smidigare fjärrkontroll och gränssnitt. Du söker, zappar, hanterar inspelningar och kan till och med titta på tv i den. Men inte alla program, utan bara vissa. Det har visst med rättighetsfrågor att göra.

Tivo
Tivo To Go-appen på en Ipad är klart bästa sättet att navigera och hantera Tivo. Med den kan du släppa fjärrkontrollen helt. Och dessutom fjärrstyra på distans. Till exempel om du vill se ett program och inte hunnit hem, då går det bra att starta en inspelning. 

Omdöme
Vid lanseringen för någon månad var det många som gick hårt åt Com Hem, och den skarpaste kritiken gällde kanske kabelbolagets affärsmodell. Först var det nämligen så att möjligheten att plugga in en CA-modul och ett programkort direkt i tv:n skulle tas bort. Ville du ha tv från Com Hem var du tvungen att ha minst en Tivo. Sedan gick det att skaffa modul för så kallade tvilling-abonnemang för andra-teven i hemmet.

Efter protester beslutade Com Hem att backa på den punkten och erbjuder nu den gamla lösningen som ett alternativ. Så ingen blir längre tvingad in i Tivo-världen om de inte vill. Den som till exempel har en riktigt bra ny smart-tv med alla dess häftiga funktioner kanske hellre vill använda dessa och tv:ns egna kontroller och kanalguide hellre än Tivos.

För dig som ännu inte skaffat en smart-tv är Tivo ett klart lyft från gamla kanalboxar. En Com Hem-kund får helt klart inte en sämre pryl nu än förut (förutom att den är större och svårare att möblera med) och priset för abonnemangen och programpaketen som Tivo-lådan är en del av ser ut att vara fullt normala för kabel-tv. Men Com Hem har långt kvar med trimningen av allt det ”intuitiva” i systemet, behöver fixa till indexeringen och visningen av allt som ska vara sökbart, och behöver ge gränssnittet en rejäl översyn. Den magi som utlovas i den påkostade tv-reklamen uteblir.

Com Hem Tivo
Kontakt: Com Hem, www.comhem.se
Produkttyp: Digitaltv-box/hårddiskvideo/mediacenter.
Anslutningar: Hdmi, scart, rf-ingång, s/pdif optisk, ethernet, 2 usb-portar, nätanslutning (12V).
Videoformat: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p25 (pass-through).
Hårddisk: 1 TB.
Övrigt: Fjärrkontroll och strömmad tv via mobil app.
Kostnad: 149, 279 eller 439 kronor/månad beroende på kanalpaket.

Plus: Bra inspelningsfunktioner. Smidig surfplatteapp.
Minus: Fult, rörigt gränssnitt. ”Smarta” funktioner som inte levererar. Stor och otymplig låda.
Betyg (5 av 10)