Det kan finnas flera olika anledningar att spara en webbsida. Du kanske helt enkelt vill arkivera den, eller så jobbar du med att skapa en sida åt en kund eller din förening och vill visa upp framsteg och arbetsexempel.

De flesta webbläsare har någon funktion för att spara en webbsida, men problemet är att det då blir i form av html-kod och en massa småfiler med bilderna separat. Om du vill spara hela sidan som en enda bild kan du göra en vanlig så kallad skärmdump, men inte heller det fungerar om sidan är längre än skärmen är hög.

Då kommer programmet Webshot in och kan göra jobbet åt dig. Du laddar ned det här: www.websitescreenshots.com. Se upp under installationen, eftersom den sociala sök­motorn Wajam in­­stalleras ­samtidigt om du inte bockar ur det alter­nativet.

Webshot skärmdump
Webshot skärmdump
1. Ställ in. Starta programmet och börja med att klicka på Settings. Här är det främst inställningarna under Image som är intressanta. Du kan bestämma bildstorlek och kvalitet och också välja att göra webbavbilden i gråskala.

webshot skärmdump
2. Välj plats. Skriv in önskad webbadress i fältet Source Url.
Klicka på knappen med länken för att lägga till adressen i listan. Du kan sedan lägga till fler adresser för samtidig behandling om du så ­önskar.

Webshot skärmdump
3. Välj mapp. Klicka därefter på knappen Browse och bläddra fram den mapp där du vill spara bilderna. När du känner dig redo är det bara att klicka på Start. Processen kan sedan ta en stund.

Webshot skärmdump
4. Kolla. När det står Complete vid raden i listan kan du gå till din valda mapp och titta på bilden. I fallet med PC för Allas webbplats blir det en väldigt avlång bild (se långa bilden till höger ovan), men det är en komplett kopia av hela sidan.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program: Webshot.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:
Hur du avbildar hela webbsidor som bilder.