Under helgen har ett stort antal personer mottagit utländska telefonsamtal som verkar komma från Kongo-Brazzaville i Centralafrika. Enligt rapporter ska en mansröst först säga något till den som svarar följt av skrik, alternativt stönanden, från en kvinna i bakgrunden. Därefter kopplas samtalet ned.

Enligt Polisen uppger många personer att de blivit oroliga över skriken och ringt tillbaka till det aktuella numret. Problemet är att numren har landsnummer +242, vilket normalt tillhör Kongo-Brazzaville.

Personer som ringer upp numret debiteras sedan höga avgifter. I en intervju med Expressen uppger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen att man fått in rapporter om minst tre nummer som börjar med +242.

– Vi har varit i kontakt med teleoperatörerna och det är uppenbart att om man ringer upp något av de tre nummer som figurerat så debiteras en mycket hög kostnad på uppringarens mobil, säger Sven-Erik Olsson till Expressen.

Han uppmanar personer som får liknande samtal att lägga på och inte ringa tillbaka. Du kommer inte att debiteras om du svarar, men ringer du tillbaka kommer kostnaden att läggas på din telefonräkning.

Eftersom de nummer som används ändras hela tiden är det svårt för operatörerna att stoppa den här typen av bedrägerier. Erik Hörnfeldt som är presskontakt på Tre säger till Expressen att kunderna bör vara vaksamma på samtal från oväntat håll.

– Ring inte tillbaka till exotiska länder om ni inte har släkt och vänner där för tillfället, säger Erik Hörnfeldt till Expressen.

Har du redan utsatts för bedrägeriet bör du göra en polisanmälan och sedan kontakta ditt försäkringsbolag för att kontrollera om du har rätt till ersättning.