Sveriges Radios Ekot avslöjar i dag att den svenska säkerhetspolisen, Säpo, tillsammans med polisen och flera andra myndigheter arbetar på ett system som ska ge dem direkt åtkomst till svensk data- och telefontrafik.

Systemet ska enligt Ekot bli fullt automatiserat vilket betyder att brottsbekämpande myndigheter kan hämta information om vem som ringt vem, vilka du har skickat e-post till och andra typer av metadata.

Säpo ska just nu ligga i förhandlingar med flera operatörer och företag för att implementera systemet. Informationen som flödar genom dessa företag kan läsas i realtid av Säpo och de övriga myndigheterna. Det framgår dock inte vilka myndigheter det handlar om förutom Säpo och polisen.

I praktiken betyder det att myndigheterna kan avlyssna all inhemsk trafik utan någon kontroll. Tidigare måste polisen begära ut information från exempelvis en operatör, som i sin tur kunder vägra att ge ut uppgifterna. Enligt det nya systemet kommer dörren till din information att vara öppen för berörda myndigheter.

Det framgår inte hur åtkomsten av svenskarnas privatuppgifter kommer att hanteras internt på Säpo och de övriga myndigheterna.

PC För Alla har kontaktat Säpo för en kommentar och inväntar svar.