Att fota är ingen konst, tänker du kanske. Visst är det enkelt att smälla av bilder på måfå – har du tur kan du få ett snyggt resultat. Men med baskunskaper i fotograferingsteknik och redigeringsmöjligheter kan till och med en gammal 3-megapixelskamera i en Sony Ericsson ge häpnadsväckande läckra bilder. Det gäller bara att veta vad din mobilkamera klarar av – och när det inte ens är värt att dra upp den.

Här kommer nio tips som gör fotografering med mobilen både roligare och enklare!

1. Kolla minnet innan du ger dig ut

Innan du börjar fota är det klokt att kolla hur mycket utrymme du har att disponera, både det inbyggda minnet och minneskortet har trots allt sina begränsningar. Fotar du en tålmodig modell kan du visserligen rensa minnet under tiden. Det är inte lika lätt ifall du fotar delfinhopp på Kolmården eller när bollen går i mål under en fotbollsmatch!

Ladda mobilens batteri fullt innan du ger dig ut – kameran, särskilt om du fotar med blixt, dränerar batteriet ganska snabbt. Ha gärna en portabel laddare med dig eller ladda i bilen.

En viktig detalj som lätt glöms bort är att rengöra linsen. Du vill inte ha oskarpa bilder bara för att det samlats damm eller kommit fingeravtryck på mobilens kameralins. Torka försiktigt rent med en mjuk trasa.

2. Ta vara på tillfället!

Är du vittne till en minnesvärd scen – fånga den! Du har sällan med dig din kamera när du verkligen behöver den, men mobilen är alltid med! Bild­bevis från trafikolyckor, oväntade möten eller djur som vandrat vilse kommer du sällan att kunna fota om. Du kanske lyckas ta publiceringsbara bilder på en våldsam polisjakt eller en brand? Ta chansen att föreviga ett viktigt ögonblick – de första stapplande stegen hos ett barn som lär sig gå eller vårens första blomma. Mobilen finns ju ändå i fickan!

3. Vad har din mobil­kamera för fokus?

I en enklare mobil­kamera sitter det oftast ett objektiv av fixfokustyp, i praktiken en liten bit plast. Fixfokus betyder att det inte går att ställa in fokus vare sig manuellt eller automatiskt. Skärpedjupet (det område inom vilket motivet blir skarpt) är då givet en gång för alla och går inte att påverka. Experimentera dig fram för att ta reda på din mobilkameras skärpedjup, det kan till exempel vara mellan två meter och oändlighet. Kommer du för nära ditt objekt förlorar du skärpan

En smartphone har förmodligen autofokus. Fokuserar den alltid på mitten av bilden? Är den inställbar? Lär dig hur din mobils autofokusfunktion beter sig, så undviker du porträttbilder där din modell är diffus och suddig medan blomman i bakgrunden farmträder med perfekt skärpa.


4. Zooma inte

Många smarta mobiler har en elektronisk zoomfunktion. Men utan en optisk zoom med en lins som kan komma närmare ditt objekt tenderar bilden att bli oskarp. Den digitala zoom din mobil erbjuder är en ren (smart) gissning av hur objektet ser ut på närmare håll genom så kallad extrapolering. Då bör du inte zooma in utan gå i stället närmare objektet ifall du kan.

5. Ge dig ut i solljuset!

Passa på när det är soligt! Din mobilkamera är enkel och tar allra bäst bilder när det är vackert väder och solen skiner. Du behöver inte ha direkt solljus på dina objekt, fotar du porträttbilder kan det tvinga din modell att kisa. Dessutom vill du slippa skarpa skuggor. Bäst resultat får du om du fotar ­människor i indirekt solljus.

6. Hitta din ljuskälla

Är du på fest en kväll har du förmodligen ingen chans att hitta indirekt solljus hur länge du än letar. Försök då att hitta en, eller flera, ljuskällor som låter dig fota utan blixt. Leta efter starka lampor, levande ljus eller en kompis som kan ställa upp. Be denne belysa dina objekt med sin ficklampa eller ladda ned en ficklampeapp till sin smartphone.

7. Använd ­blixten i sista hand

Smartphone-blixten har uppenbara nackdelar jämfört med en digitalkamerablixt. Den är alltför klen för att lysa upp bakgrunden bakom ett närliggande objekt. Den förstör ofta bilder tagna i mörker genom att förvränga färg­skalan, orsaka röda ögon och göra din modell likblek mot en mörk bakgrund.

Mobil bildredigering
Bara i nödfall. Använd inte blixten om du inte måste.

8. Komposition räddar bilden

Trots att din mobilkamera är mycket klen jämfört med vilken riktig kamera som helst kan du ändå klara av att ta riktigt bra bilder med den. Komposition är en nödvändig aspekt att ha i bakhuvudet, speciellt när du mobilfotar. Har du ett huvudmotiv? Se till att det framträder! Ha rätt avvägning mellan huvudmotivet och bakgrunden. Finns det starka lodräta eller vågräta linjer i din bild? ­Exempelvis gator och hus? Behåll ­geometrin och undvik ”fallande” byggnader.

9. Till sist: Fixa ­skönhetsfläckarna

App Store och Google Play svämmar över av redigeringsappar som gör det möjligt att ändra det mesta i bilden – från skärpa till kontrast samt retuschering och ögonfärg. Din smartphone har förmodligen redan en kraftfull men grundläggande redigeringsapp inbyggd. Använd den för att snabbt ta bort röda ögon eller ljusa upp en bild. Vill du skapa ett konstverk, snegla åt de mer professionella verktygen!

Mobil bildredigering
Hjälpsam. Camera+ är en av många ­fotoredigeringsappar.

I den här skolan lär du dig hur fotoredigeringsappen ­Snapseed fungerar.


Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/app: Snapseed.
Tid: 15 minuter.
Det här behöver du:

  • Smartphone med 27,5 MB ledigt utrymme.
  • Operativsystem: IOS eller Android.

Det här lär du dig:

  • Att justera och redigera dina bilder (direkt i mobilen!) för att uppnå ett riktigt proffsigt och snyggt resultat.