Mozilla som ligger bakom webbläsaren Firefox meddelade i går att företagets nettointäkter från webbsökningar ökade med 88 procent under förra året. Intäkterna från Google ökade dessutom mer än så. Det visar företagets årsrapport som publicerades i går.

Varje gång någon gör en webbsökning i Firefox får Mozilla en viss summa från de söktjänster företaget arbetar tillsammans med, däribland Google. Royalties från webbsökningar står i stort sett för samtliga av Mozillas intäkter.

Under förra året omsatte Mozilla 305 miljoner dollar på webbsökningar, en ökning med 90 procent jämfört med året innan och en tredubbling jämfört med 2009. Av detta stod enbart Google för 274 miljoner dollar, en ökning med 99 procent jämfört med året innan.

firefox google

Mozillas största utgift under förra året var programutveckling och stod för 71 procent av företagets kostnader.

Trots att Mozillas finanser ökar går det inte lika bra vad gäller marknadsandelarna för Firefox. Enligt mätföretaget Net Applications har Firefox andelar minskat med nio procent under de senaste tolv månaderna.

Förra månaden hade Firefox en marknadsandel på 18,7 procent på stationära datorer, en andraplats jämfört med IE som hade en marknadsandel på 58,22 procent. Chrome hamnade på en tredjeplats med 15,42 procent.

Enligt analytiker finns det risk för att Firefox har sett sina bästa dagar.

– Mozillas inflytande har minskat på senare år, säger J.P. Gownder på analysföretaget Forrester.

IDG News