När en ny modell av någon produkt lanseras är det helt naturligt att jämföra den nya med sin föregångare: Kan den här göra något den där andra inte kunde? Det är en mätsticka, och ett sätt att placera den nya prylen i ett sammanhang.

Men att bara jämföra Iphone 5C med närmsta föregångaren är ett misstag. Till specifikationerna är den förvillande lik Iphone 5, och den som har en sådan bör i stället titta på nya Iphone 5S för uppgradering. Om du å andra sidan har en Iphone 4 eller 4S - eller en telefon från en annan tillverkare - ja då ställs saken i en helt annan dager. I så fall kan det något lägre priset för vad som fortfarande är en riktigt bra mobil locka.

Iphone 5c
Iphone 5C finns att få i ett gäng olika pastellfärgade utföranden.

Design
Den största skillnaden mot Iphone 5 ser du omedelbart. Apple har injicerat en rejäl dos färg i den nya telefonen, som du kan få i blått, grönt, rosa, gult eller vitt. Vi har hållit flera av modellerna i händerna och finner att färgerna är snygga och stilrena. I stället för metall och glas har den ett hölje i polykarbonatplast.

Den är styv och känns hållbar, kanske delvis på grund av metallförstärkningarna. Dessutom har den mycket bättre grepp än de andra Iphone-modellerna. Den känns även tyngre än Iphone 5, och det är den också. Men den är fortfarande långt ifrån tung och för de många användare som tyckte att Iphone 5 kändes för lätt utan ett fodral eller skal är den aningen ökade vikten förmodligen välkommen.

Iphone 5c
Den är lite tjockare och tyngre än Iphone 5 på grund av det nya höljet men har samma hårdvara under skalet.

Kameran
Här finns också ett par tekniska förbättringar. Iphone 5C har stöd för fler lte-frekvensband än Iphone 5. Den enda andra större nyheten på hårdvarufronten är att kameran på telefonens framsida har blivit bättre. Den har högre upplösning och klarar sig bättre i situationer med dåligt ljus. I samtal med Iphones Facetime-app verkar det inte göra någon synbar skillnad - vi gissar att det beror på att videon är så kraftigt komprimerad. Kameran på baksidan är precis samma som i Iphone 5. Som sagt ingen förbättring där, men en slående skillnad mot äldre Iphone.

Prestanda
För den som har fortsatt använda en av de äldre Iphone-modellerna har två eller tre års utveckling av IOS och olika appar gjort att telefonen inte längre känns lika rapp som när den kom. Med nya och häftigare appar som kan kännas en aning långsamma på dessa modeller blir Iphone 5C en frisk fläkt av prestanda. Apple har klämt ur aningen mindre rena prestanda ur processorn i Iphone 5C än i Iphone 5-föregångaren, men får därmed å andra sidan ut lite längre batteritid.

Vårt test visade att Iphone 5C kunde spela upp en video på upprepning i hela 10 timmar och 19 minuter innan den gav upp, medan Iphone 5 fick ut 9 timmar och 37 minuter. Iphone 4S fick bara 8 timmar och 31 minuter.

Iphone 5c
Apple släpper också nya skyddande skal till 5C,men en minst sagt säregen design.

Slutsats
Iphone 5C säljs obunden i svenska butiker för ner till 4 700 kronor. Det är betydligt billigare än likvärdiga Iphone 5 kostade för bara några Iphone 5C kommer oundvikligen bli en parantes jämfört med Iphone 5S i Apple-historien, men för dem som slår till på den färggranna telefonen i dag spelar inte det någon roll. Den nygamla telefonen är kraftfull, kapabel och billigare än sin föregångare.

Iphone 5C
Tillverkare: Apple, www.apple.se
Processor: Swift, 1,3 GHz dual core.
Systemkrets: Apple A6.
Grafik:  PowerVR SGX543MP3.
Minne: 1 GB.
Lagring: 16-32 GB.
Skärm: 4 tum ips, 640 x 1 136 bildpunkter.
Uppkoppling: 2g, 3g, 4g, 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4, agps.
Kameror: 8 mmegapixel + led bak, 2 megapixel fram.
Operativsystem: IOS 7.
Batteritid: 10 timmar, 19 minuter videouppspelning.
Storlek: 5,9 × 12,5 × 0,9 cm.
Vikt: 132 g.
Pris: 4 700 kronor (för 16 GB).

Plus: Bättre Facetime-kamera. Rejäl förbättring från Iphone 4. Bra batteritid.
Minus: Färgglatt plasthölje faller inte alla i smaken. Ingen större skillnad mot Iphone 5.
Betyg: (8 av 10)