Under teknikkonferensenen, UBS Global Technology Conference, i förra veckan gjorde Microsofts chef för enheter, Julie Larson-Green, ett uttalande som för många var mer eller mindre väntat.

– Vi har i dag Windows Phone, Windows RT och vanliga Windows. Vi kommer inte att erbjuda tre operativsystem, säger Julie Larson-Green.

Enligt Preston Gralla på Computerworld betyder det med största sannolikhet att Microsoft planerar att lägga ned Windows RT någon gång i framtiden. Windows RT har inte nått några större framgångar och har av analytiker kritiserats för att vara förvirrande för kunderna.

Windows RT är en nedbantad version av Windows som inte kan köra traditionella Windows-program, utan endast appar som utvecklats för det nya gränssnittet (Metro) i Windows 8.

Försäljningen av surfplattor med Windows RT har i stort sett passerat obemärkt och i stort sett samtliga datortillverkare har nu lämnat plattformen helt och satsar istället på lösningar med fullversionen av Windows 8.

Hur lång tid det kommer att ta innan Microsoft officiellt lägger ned Windows RT är osäkert, men enligt Preston Galla har kunderna redan röstat igenom saken då de inte köper RT-plattor.

– När Microsoft väl bestämmer sig för att ta död på Windows RT har operativsystemet redan dött för länge sedan, skriver Preston Gralla.

IDG News