Forskare vid säkerhetsföretaget Kaspersky Lab uppger att man upptäckt en ny trojan som har potential att spridas mycket snabbt. Trojanen som fått namnet Banker.Win32/64.Neverquest, eller kort och gott Neverquest, specialiserar sig på att stjäla inloggningsuppgifter till internetbanker. Trojanen angriper endast Windows.

– I mitten av november upptäckte vi att Neverquest försökt att angripa tusentals datorer världen över. Det här hotet är relativt nytt och cyberbrottslingar har ännu inte använt trojanens fulla potential. Med tanke på potentialen kan spridningen öka snabbt inom den närmaste tiden, skriver Sergey Golovanov på Kaspersky Lab i ett blogginlägg.

Neverquest har många av de funktioner som finns i andra trojaner, modifiering av webbplatser som öppnas i IE eller Firefox, skapa falska formulär, stjäla inloggningsuppgifter samt ta kontroll över användarens dator.

Den har dock några funktioner som gör att den skiljer sig från andra trojaner.

I sitt standardutförande kan Neverquest attackera 28 webbplatser som tillhöra stora internationella banker samt många populära betaltjänster.

Trojanen har dock möjligheten att samla in information från webbplatser som innehåller olika nyckelord, som exempelvis kontosaldo och kredit. Det betyder att Neverquest teoretiskt sett kan konfigureras så att trojanen fungerar med vilken bank som helst i världen, inklusive svenska internetbanker.

– Vi kan förvänta oss en våg av attacker genomförda av Neverquest i slutet av året, något som kan leda till att många människor faller offer för bedrägerier, skriver Sergey Golovanov.

För att skydda dig mot Neverquest och liknande hot bör du alltid ha ett uppdaterat säkerhetsprogram installerat på din dator, och uppdatera Windows så snart säkerhetsuppdateringar finns tillgängliga.

IDG News