Trekstor Surftab Xiron 7.0 HD
Xiron 7.0 HD påminner framifrån om Samsung Galaxy Tab 3, men vänder du på den möts du av ett betydligt trevligare metallskal.

Förutom Ipad Mini, ett par årgångar av Google Nexus 7, och Irivers Nexus-konkurrent Wowtab har vi verkligen inte varit imponerande av småformatsplattorna hittills senaste året eller två. Det har varit mycket plast och tveksam prestanda även från de stora elektronikjättarna. Det lämnar fältet fritt för mindre namnkunniga konkurrenter.

En av dessa är tyska Trekstor, som släppte en platta som på pappret ser ut att kunna konkurrera bra med plattor som Acer Iconia B1, HP Slate 7 och Asus Memopad HD 7. Den har fyrkärnig Cortex A7-processor, 1 280 x 800 bildpunkters ips-skärm, Android 4.2, hdmi-utgång som stödjer ända upp tilll 4k-upplösning (men inter direkt med något hög bildfrekvens), och minneskort av mikro sd-typ. Det inbyggda minnet är på blygsamma 8 gigabyte. Det är inte idealt men bör räcka ett tag om man spar media på kort i stället.

Design
Priset ligger på ungefär 1 500 kronor. Det är i klass med konkurrenter med liknande specar. Så då är frågan om hur bra sammansatt Xiron 7.0 HD är. Till det yttre kan vi konstatera att det är en väldigt välbyggd liten platta, med skönt aluminiumbakstycke, relativt tunn design och hög klass på knappar och kontakter. Framsidan är i mjölkvit plast, och har en yta som ser ut att dra åt sig fingeravtryck lite väl lätt, så ha en putsduk redo.

Skärmen är en ljusstark sak med bra betraktningsvinklar och fin färgåtergivning. Bakgrundsbelysningen läcker in en hel del från sidorna när man vill visa mörka toner, men inte mer än vi kan acceptera. Kontrollen i pekskärmen är inte perfekt, och speviallt svepningar käns hackiga. En systemuppdatering som ska åtgärda de problemen hjälpte en en del, men plattan har fortfarande vissa irriterande egenheter i pek-navigeringen. Inte avsevärt mer eller mindre än de flesta andra lågprisplattor dock.

Trekstor Surftab Xiron 7.0 HD
Kameran baktill är inte direkt någon höjdare. Bara två megapixel och ingen led-blixt. 

Prestanda
Trekstor har en egen systemkrets med fyrkärnig Coretx-processor på en gigahertz och en PowerVR-grafikkrets. Den klarar en del saker mycket bra, som webbnavigering på tyngre sidor. Vid uppspelning av strömmad video stöter vi dock på problem med hackig uppspelning. Om det beror på dåliga prestanda eller bristfällig stabilitet i wifi-uppkopplingen är svårt att säga. Andra enheter vi testade strömmade dock utan problem på samma wifi-nätverk.

Grafikprestanda är heller ingenting för krävande spel, men det förväntade vi oss knappast heller av en platta i denna prisklass. Faktum är att den klarar sig bättre än många av konkurrenterna. En negativ sak ser ut att vara batteritiden, där Asus Memopad HD 7 klarade upp till nio timmar videouppspelning hänger Xiron 7.0 HD bara med i lite drygt sex timmar.

Omdöme
Så det är frågan vad du vill ha. Det här är den snyggaste och mest bekväma av de billiga 7-tummarna vi testat på senare tid. Prestandamässigt hänger den med bra och bildskärmen är det absolut inget fel på. Men vill du ha mer batteritid är det konkurrenterna som gäller.

Trekstor Surftab Xiron 7.0 HD
Tillverkare: Trekstor, www.trekstor.de
Processor: Cortex A7, 1 GHz quad core.
Grafik: Power VR SGX 544.
Minne: 1 GB ddr3.
Lagring: 8 GB, plats för mikro sd.
Bildskärm: 7 tum ips, 1 280 x 800 bildpunkter.
Anslutningar: Mikro usb, mikro hdmi, hörlur.
Trådlöst: 802.11b/g/n, bluetooth.
Kameror: 2 megapixel bak, 0,3 megapixel fram.
Operativsystem: Android 4.2.
Batteritid: 6 timmar 9 minuter strömmad video.
Storlek: 190 x 116 x 9 cm.
Vikt: 290 g
Pris: 1 500 kronor

Plus: Välbyggd. Bra bildskärm. Godkända prestanda.
Minus: Tveksam pekfunktion. Kort batteritid.
Betyg:  (6 av 10)

Prestanda:
Antutu benchmark: 12 272 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited:  4 024 poäng

Referens, Asus MemoPad 7 HD:
Antutu benchmark: 13379 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 2 512 poäng