Försäkringsbolaget If genomförde nyligen en undersökning för att ta reda på hur svenska laddar sina mobiltelefoner. Enligt undersökningen laddar 88 procent av de tillfrågade sina mobiltelefoner och surfplattor på natten.

Enligt If innebär det en risk då det vid flera tillfällen har hänt att mobila enheter har börjat brinna på grund av överhettning vid laddning. Nyligen totalförstördes en lägenhet på grund av en iPod som stod på laddning över natten.

brandrisk laddare mobiltelefoner

– Vi har fått indikationer tidigare på att det kan bli överhettning i batterier. Men nu har vi för första gången i Sverige ett fall med en enhet som börjat brinna och förstört en hel lägenhet. Som tur är kom ingen människa till skada, men händelsen är så allvarlig att vi uppmanar till ökad försiktighet vid laddning, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

If uppger att batterierna i mobila enheter i extrema fall kan bli överhettade och börja brinna, det är speciellt riskfullt att låta enheten laddas i en säng, fåtölj eller annat lättantänt material.

De medverkande gav följande svar i undersökningen:

Händer det att du laddar din mobil/läsplatta på natten?

  • Ja, alltid - 47 %
  • Ja, ibland - 41 %
  • Nej, aldrig - 12%

Undersökningen bygger på utfrågningar av 3 768 personer under perioden september till oktober.