MUSIKÄLSKAREN
Få saker skänker lika mycket glädje som musik under granen. Borta är dock dagarna då du gav bort vinyl- eller cd-skivor och notböcker. Nu är det uppkopplad musik som gäller. Helst ska spår, listor och till och med ackord kunna delas på Facebook. Tänk på att offline-funktion är en fördel, särskilt ifall mottagaren gillar att resa.

Spotify
Gratis, Premium 90 kronor/månad
Sveriges stolthet Spotify är en musiktjänst som hela familjen lär bli beroende av. Utbudet på över 15 miljoner titlar strömmas med grymt ljud, du bygger egna spellistor, kan följa andras och har tillgång till fina topplistor. Om du är Premium-medlem kan du lyssna hur mycket du vill, både offline och online. Det händer att en favoritartist saknas på Spotify, men det finns så otroligt mycket att välja bland att det sällan stör.

En Spotify ­Premium-prenumeration är en önskedröm, även om mottagaren inte vet det ännu. ­Spotify är beroendeframkallande – oavsett om det är i bilen, i löpspåret, på båten, hemma eller på kontoret som lyssnandet sker.


Ultimate Guitar Tabs 
22 kronor
Har du en blivande rockstjärna i familjen? Vare sig det är en stor eller liten musikälskare som drömmer om flinka gitarrfingrar är Ultimate Guitar Tabs rätt ställe att börja på. Appen är billig, har massor av välkända titlar (tyvärr få svenska) och uppmuntrar den ambitiöse att fortsätta lära sig spela. Det är ingen fullständig gitarrskola – men visar tydligt både ackord och noter. Den har även offline-funktion för favoritlåtarna.


Tunein Radio Pro
49 kronor
Gratisappen Tunein ger tillgång till mängder med radiostationer världen över. Det är ett riktigt kul sätt att lyssna obegränsat på musik och ta reda på nya låtar. Med Pro-versionen kan användaren dessutom spela in sina favoritlåtar. Med denna app blir det lika lätt att lyssna på amerikansk country som på slovakisk folkmusik – eller kanske följa en allsvensk fotbollsmatch medan man befinner sig på semester i Mexiko. Observera dock att inspelningsfunktionen inte fungerar felfritt och är väldigt beroende av internetuppkopplingen.


Imovie
38 kronor
Familjens kameraman, den som både fotar och filmar när ni semestrar, förtjänar det finaste arbetsredskapet som finns att köpa. Ett av de mest populära för filmredigering och kategorisering är Imovie. Appen erbjuder dels bekväm kategorisering, dels möjligheten att uppmärksamma riktigt fina stunder. Dessutom finns bra redigeringsmöjligheter.

Imovie för Iphone är mycket enklare än datorversionen. Den är därmed både användarvänlig och intuitiv och gör det lekande lätt att skapa filmer genom att placera ut snuttar längs tidslinjen. Det är lätt att göra filmen ­personlig genom att lägga till berättarröst och sluttexter.


Pimp Your Sound
7 kronor
Ingen vill har en tråkig en standard­ringsignal på mobilen. Ju fler som sms:ar, mms:ar, Whatsappar, Vibrar och Kikar desto mer missljud släpper den ifrån sig – om du inte ser till att ha speciella audiosignaler för olika noti­fikationer.
Välj bland en mängd grymma ringsignaler eller skräddarsy egna. Spela in eller komponera något unikt. Para ihop dem med rätt funktioner och njut av ett hem befriat av tråkiga standardljud om hela familjen får varsin Pimp Your Sound!GLOBETROTTERN
Familjemedlemmar som vill uppleva världen lär bli tacksamma för riktigt vass vägledning. Det finns inget roligare än att förbereda en resa genom att lära känna sitt mål hemifrån, ha ordentliga kartor på plats och geotagga bilder i en resdagbok.

Lonely Travel City Guide
28 kronor
Lonely Travels stadsguider som finns för nästan alla storstäder är fina gåvor att skänka till en globetrotter. Offline-kartor och ”på-plats-rekommendationer” är två stora fördelar. Måltider blir gastronomiska äventyr och det blir svårt att missa viktiga sevärdheter tack vare gps-funktionen.


Maps With Me Pro
38 kronor
Hela världen i bakfickan är inget uppseendeväckande – så länge det finns internet. När uppkopplingen tryter blir det däremot knepigare att hitta rätt. Maps With Me är en snabb, detaljerad offlinekarta över hela världen.

Det är lätt att hitta vad du letar efter och tack vare tusentals ”points of interests” tar du snabbt reda på vad som är sevärt i närheten. Det enda som saknas är riktig navigation, vilket ännu saknas.