DEN VETGIRIGE
Pluggar någon i familjen? Fina utbildningsappar på vitt skilda ämnen kommer att göra det roligare och mer effektivt att plugga! Är ni klara med studieåren men ändå nyfikna finns det massor av roliga hjälpmedel för fortsatt allmänbildning.

Skeleton System III Pro
22 kronor
Låt ditt barn briljera på biologin eller hjälp en student klara anatomitentan! Skeleton System är en gren i Imedical Apps-familjen. Ett paket med Essential Anatomy, Muscle System Pro och The Cardiovascular System kan vara en uppskattad julklapp till en blivande läkare eller sjuksköterska. Snygga 3d-demonstrationer av alla skelettets beståndsdelar och deras rörelser och namn gör inlärningen effektiv och rolig. ”Quiz” gör memoreringen effektiv. En klar nackdel är de engelska termerna – svenska universitet lär ut de latinska.


Word Vault
22 kronor
Om du någonsin har kollat upp ett nytt engelskt ord i ordboken bara för att glömma bort det dagen efter är Word Vault ett bra köp. Alla uppsökta ord sparas tillsammans med en faktaruta där du fyller i var du hörde ordet för första gången. Ordet förklaras, exemplifieras i meningar och du kan bli glosförhörd. Ordboken är till största delen offline.


Rosetta Stone
Gratis demo, 179-299 dollar för ett 12 månaders-abonnemang

Skänk dina nära flerspråkighetens gåva. Rosetta Stone har utvecklat intuitiva datorprogram för bildbaserad snabblärning av främmande språk. Användaren får se en bild på exempelvis en seglande båt. Därefter lär denne sig benämningen på det främmande språket och memorerar med hjälp av upprepade läs-, skriv-, och talövningar. Samma smarta design finns i Rosetta Stone-appen, där nya användare får prova på ett språk gratis. Det fullständiga abonnemanget är dyrt men det är svårt att finna ett bättre program för inlärning av nya språk.


Matematik A
15 kronor
Gymnasieungdomar som jagar toppbetyg får sällan tillräcklig handledning i klassrummet, och lite interaktiv matte­undervisning kan vara ett effektivt komplement. Den här omtyckta appen innehåller dels pedagogiskt upplagda videolektioner med kompletterande övningar, dels massor av prov.


Ikörkort
85 kronor
Den som aldrig har somnat framför teoriboken kan sluta läsa. Körkortsteori ska helst pluggas framför datorn, men det skadar inte att ytterligare vässa på kunskaperna från mobilen när det finns dötid i bussen på väg till körskolan. Ikörkort är en av de mest nedladdade teoriapparna och innehåller en mängd kategoriserade instuderingsmöjligheter (1 000 teorifrågor och 400 vägmärken). Det finns ytterligare faktarutor till varje. För att kunna följa kunskapskurvan finns en fin statistik över utförda prov per kategori.


Högskoleprovet ­Förklarat
28 kronor
Högskoleprovet är en andra chans för den som drömmer om en elitutbildning men inte fick högsta betyg i precis alla ämnen. Att plugga till högskoleprovet (med 2.0 som ambition) är dock ingen barnlek. Ge dina yngre familjemedlemmar en gåva som kan förverkliga deras drömmar genom att ge bort en bra app.

Fördelen med Högskoleprovet Förklarat är att logiken bakom lösningarna till de kluriga uppgifterna är pedagogiskt förklarade. På så vis tränas snabbhet och förståelse upp.


Nationalencyklopedin
Gratisapp, familjeprenumeration 599 kronor/år
Höj intelligensnivån genom att prenumerera på NE. Alla som är mantalsskrivna på samma adress får tillgång till uppslagsverket med 540 000 uppslagsord när du köper en prenumeration. Du kan läsa en kortfattad artikel när du söker, en längre eller få hela texten uppläst i hörlurarna. Vinka Wikipedia-artiklarna farväl, åtminstone de på kontroversiella teman!


SPELÄLSKAREN
Spelälskare finns i alla åldrar. De mest populära spelen för smartphone är ofta väldigt billiga, men inte mindre beroendeframkallande för det. Väck leklusten med hjälp av ett riktigt kul spel!

Construction Simulator 2014
22 kronor

Känner du någon som älskade the Sims för några år sedan? Då är Construction Simulator rätt spel att ge bort. Användaren startar sin karriär som lärling, får tillgång till en kollektion verklighetstrogna tyska byggmaskiner att bygga hus, simbassänger och skolor med. Ambitiösa blir lätt beroende på vägen till framgång i den virtuella, tredimensionella staden. Buggarna som tidigare versioner kraschat av försvinner när du startar om mobilen efter nedladdning och undviker att ha fler program snurrande medan du spelar.


Minecraft - Pocket Edition
49 kronor
För den inbitne Minecraft-älskaren kan mobilversionen lösa spelabstinensen under dagen. Spelet bygger liksom originalen på att bygga med hjälp av klossar. Det är ett äventyr i egenskapade fiktiva världar som angrips och måste försvaras. Det går att spela flera stycken, via multiplayer-funktionen. Spelare från IOS och Android kan köra mot varandra.


Bridge Baron 3
149 kronor
Bridge Baron-appen bygger på ett bästsäljande dator­program för bridge-undervisning. Precis som schackspel krävs massor av träning då skicklighet bestämmer utfallet till större del än tur. Det krävs fyra spelare för att köra igång. När det är ont om sådana sätter du bara igång appen och spelar mot din smartphone, mot okända spelare världen runt eller dina vänner. Bli allt duktigare och slå dina motspelare i verkliga livet – Bridge Baron spelar upp röstinstruktioner för att du ska lära dig.


Sims 3
49 kronor

Lek skapare och blås liv i dina egna skapelser, låt dem utvecklas och bli gamla. Sätt dem i arbete och se dem klättra på karriärstegar... The Sims är ett av världens mest sålda datorspel och smartphone-­versionen är lika roande. Det är kul och fängslande att hjälpa Sims-figurerna på traven i deras existens i den simulerade världen. Välj dina figurers utseende, klädsel och tillbehör, ta reda på hur de klarar sig och se till att de har sina basbehov tillgodosedda och låt dem att uppfylla sina mål.


Bloons - Tower Defence 5
22 kronor
Vem har sagt att tidsfördriv inte kan vara snyggt? Bloons är ett kul och enkelt spel som går ut på att bygga torn, försvara dem med inhyrda specialagenter och döda invaderande främlingar (bloons). Tower Defence-serien uppdateras ständigt för att bli ännu mer spännande. Ge bort till den som ofta fastnar på tråkiga möten, åker pendel eller behöver koppla ifrån ibland.