FRILUFTSMÄNNISKAN
Sportappar ligger högt på topplistorna. Det finns allt från kostdagböcker och träningskalendern till kartappar för seglare och cyklister. Välj app efter mottagarens personlighet så blir presenten uppskattad!

Instant Heart Rate
15 kronor
Hjärtfrekvensappen från Azumio mäter din puls via fingertoppen som placeras på kameralinsen. Appen ersätter inte en pulsklocka men har fördelen att den alltid finns med. Den ambitiöse kan dra nytta av appen för att nå förbättrade träningsresultat. Pulsen loggas självklart i snygga grafer.


88 Sea – ­Sjökortnavigator
469 kronor (billigare just nu)
Sjökort i mobilen är en uppskattad julklapp till båtägare som är redo ta steget ifrån de traditionella sjökorten på papper. Sjökortsappen från 88 Degrees North erbjuder sjökort från Sjöfartsverket till en engånskostnad. Då ingår hela Sverige, Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

Appen har valbar 3d-vy, ständig automatisk positionering, ruttplanering, ruttberäkning och dessutom presenteras statistik över seglade rutter.


Yoga Trainer Pro
15 kronor
En personlig yogainstruktör i mobilen är en fin julklapp till den som gärna testar nya träningsformer. Den som aldrig hinner till gymmets yogaklasser kan äntligen träna på lunchrasten eller hemifrån!

Yoga Trainer Pro (som även finns i gratis demoversion) tillhandahåller ett stort urval filmade rörelser för olika nivåer. Användare på nybörjar- till avancerad nivå kan ha nytta av appen. Där finns timer, ett stort galleri videoinstruktioner och röståterkoppling.


Runkeeper
Gratis! (proffversion ca 120 kr/år)
Det finns massor av betalappar för löpning, cykling och powerwalking, men Runkeeper är en svårslagen guldklimp. Röstfeedback är en funktion som verkligen motiverar ute i löpspåret genom att spela upp hastighet, avverkad distans och tidsåtgång. Löprundan loggas med hjälp av gps och kan sparas. Familjens elitlöpare kan uppskatta en Elite-prenumeration som gör det möjligt för vänner att följa denne live över mållinjen.


Telia Navigator
19 kr/dygn, 59 kr/månadr, 499 kr/år
Den som just lyckats ta körkort kommer att bränna mindre bensin och vara gladare om denne hittar rätt. Hjälp på vägen kan Telia Navigator vara – ett årsabonnemang är en uppskattad julklapp. Även om gratis gps-navigation kan fungera väl, är Telias tjänst väldigt användarvänlig, buggfri och intuitiv. Att den dessutom har fartkontroll är en ytterligare skäl att uppmuntra den nyblivne chauffören att använda denna!


SMÅBARNSFÖRÄLDERN
Vem vill missa chansen att kartlägga en generations uppväxt från dag ett med hjälp av sin smartphone?

The Wonder Weeks
22 kronor
Babykalender/dagbok enligt en bästsäljande babybok med samma namn. Från födseln och 20 veckor framåt sker stora förändringar i bebisens mentala och fysiska utveckling. Oväntade konsekvenser som förändrade sömnvanor eller rastlöshet kan skrämma upp nyblivna föräldrar. Appen är den lugnande informationsboken som berättar vad som sker med bebisen vid just denna ålder. Möjligheten att skriva egna anteckningar och ta bebisbilder gör appen till en minnesvärd present, mycket roligare än ännu en upplaga av ”Mitt första år”!


The Contraction App
15 kronor
När en ny familjemedlem är på väg finns all anledning att göra livet lättare för den väntande mamman. The Contraction App är en populär svensk värkapp som visar hur ofta värkarna kommer. Den berättar inte när det är dags att åka till sjukhuset. Däremot kan den åskådliggöra kontraktionerna och ge ett hum om tidpunkten närmar sig. Allt för att minska risken för att babyn påbörjar sitt liv som taxipassagerare.


Britannica Kids
49 kronor
Låt ditt barn lära sig mer med hjälp av Britannicas fantastiska barnutgåvor. De prisbelönade undervisningsapparna engagerar i ämnen som Solsystemet, Dinosaurier, Antika Egypten, Vulkaner, Antika Rom. Inlärningen är i högsta grad interaktiv och fängslande och barnet får en djupdykning i ämnet samtidigt som det blir allt duktigare på engelska.

Vackra bilder och animationen gör Britannica Kids-serien en fröjd för både liten och stor.