För några veckor sedan meddelade AOL att man lägger ned den näst intill kultförklarade mediaspelaren Winamp efter 16 års tjänst. Nyheten kom som en kalldusch bland många användare som var med när det hela började i mitten på 90-talet.

Winamp är dock inte det första stora programmet som lagts ned genom åren. Många gånger har vi sett både program och tjänster som de flesta trodde var ”för stora för att falla”.

Här är några klassiska program och tjänster vi trodde skulle leva för evigt.

Realplayer

realplayer

Realplayer från Realnetworks släpptes redan 1995 och blev snabbt en av de största mediaspelarna för framförallt strömmad musik och video över internet. Tillsammans med Winamp var det under 90-talet ett av de få alternativen till Microsofts Windows Media Player.

Realplayer finns faktiskt kvar och kan fortfarande laddas ned för Windows, Mac och Android. Användandet är dock så lågt jämfört med guldåren att det är näst intill obefintligt. I USA har Realnetworks släppt en ny tjänst med namnet Realplayer Cloud, en molntjänst som erbjuder lagring av musik och video. Det är dock osäkert om och när tjänsten kommer till Sverige.

Napster

napster

Långt innan vi hade fildelarsajter likt Pirate Bay eller Limewire kunde mindre nogräknade musikälskare ladda ned musik gratis från Napster. Cirka två år efter att tjänsten drogs igång lyckades arga musiker tillsammans med sina advokater stänga ned Napster 2001, och konkursen var ett faktum.

Under årens lopp har namnet Napster bytt ägare flera gånger. Sedan 2011 ägs det av amerikanska Rhapsody som numera även erbjuder en musiktjänst som konkurrerar med Spotify. Napster finns dessutom i Sverige sedan en tid tillbaka.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning