Vi är duktiga på att installera program men inte lika duktiga på att plocka bort sådana vi inte använder längre. Det räcker att jag tittar på någon av mina pc-datorer för att se att de kryllar av en massa program som jag laddat ned, testat och sedan glömt bort att avinstallera.

Många program nöjer sig dock inte med att ligga på dina ssd eller hårddisken. De installerar nämligen andra grejor som kör igång automatiskt när du startar Windows. Var för sig påverkar de sällan datorn, men tillsammans är autostartande (och andra program som körs i bakgrunden) svarta hål för datorns prestanda.


Aktivitetshanteraren visar vilka program som körs.

Ett enkelt sätt att ta reda på vilka program som körs är att starta Aktivitetshanteraren och klicka upp fliken Processer. Här hittar du alla program som körs just nu. Det är lätt att bli förvånad över kvantiteten.

Gratisprogrammet Should I Remove It är ett smart litet verktyg som skannar igenom din dator och listar alla installerade program. Varje post markeras med en stapel vid namn Removal %, vilket berättar hur många användare som valt att avinstallera programmet via Should I Remove It. En hög stapel betyder sålunda att det är vanligt att användare avinstallerar programmen.

Klickar du på ett program i listan får du upp lite kort information tillsammans med två knappar; What is it? respektive Uninstall. Är du osäker på vad ett program gör, klickar du bara på What is it? så öppnas din webbläsare och du skickas till en sida som förklarar programmet.

Den största styrkan i Should I Remove It är alltså att det är så enkelt att använda. Verktyget är väldigt rakt på sak, men är ingen mirakelkur. Programmet är fokuserat på att hjälpa dig att avinstallera program, mycket mer än så är det inte. Klickar du på Settings kan du (lite ironiskt) välja att programmet startar tillsamman med Windows, för att sedan ligga i bakgrunden och varna dig om du håller på att installera något olämpligt.

Snabbare dator utan onödiga program
Verktyget gör avinstalleringar lättare. Du behöver inte söka på misstänkt resurshungriga program genom att knappa in programtiteln i Google eller Bing, för att sedan sålla bland tusentals olika artiklar. De förklarande artiklarna på Should I Remove It:s hemsida berättar allt du behöver veta för att ta ett beslut. Avinstallera alla program som du inte behöver.

När du avinstallerar ett program försvinner även eventuella autostartande verktyg, något som gör att du frigör prestanda från dator. Omformulerat betyder det att din dator blir snabbare.

En situation där du absolut bör installera och köra Should I Remove It är om du har köpt en ny dator. Många nya datorer innehåller nämligen gott om förinstallerade program av allt från utmärkt till hemsk kvalitet. Datortillverkarna tjänar stora pengar på att låta programutvecklare skicka med sina produkter förinstallerade.

Autostartande program ett stort problem
Crapware och bloatware är två termer som används för att beskriva förinstallerade program. Eftersom dessa program ofta har autostartande verktyg som käkar upp prestanda, betyder det att din nya dator inte är på full styrka på grund av all bråte den kommer med… så ta bort crapware!

Det finns andra program som också hjälper dig att ta bort crapware. Ett populärt alternativ är PC-Decrapifier. Det påminner om Should I Remove It, fast med skillnaden att det är helt inriktat på att rensa bort förinstallerade program från nya datorer. Programmet är gratis.

För dig som vill ha ett program som städar alla hörn av systemet, kan vi rekommendera Advanced Systemcare.