Ambilight, eller ambient ­lighting som det egentligen heter, är en teknik som finns i många av Philips nyare tv-apparater. Idén är att belysa väggen bakom tv:n med samma färgtoner som för tillfället visas längsmed skärmens ytterkanter – för att skapa ett slags djup i bilden och en illusion om att den sträcker sig utanför själva tv:n. Effekten är riktigt häftig och fungerar faktiskt väldigt bra.

Eftersom tekniken är ut-vecklad av Philips finns den i nuläget inte tillgänglig för andra tv-apparater. Spännande nog är det emellertid inte särskilt svårt att bygga en egen ambilight-klon. Allt som behövs är en led-ljusslinga, ett kontrollerkort och en ram att montera allt på bakom tv:n. Och det är precis vad vi kommer att göra i denna skola.

Vi kommer sedan koppla vår ljus-ram till en htpc (vanlig pc avsedd för film, men kopplad till tv:n) och få den att projicera samma färger på väggen bakom tv:n – som faktiskt visas på skärmen.

Val av komponenter

Vi använder oss av två huvudkomponenter för att konstruera vår bakgrundsbelysning. Den första är själva led-lamporna. Den modell vi vill åt heter WS2801 och finns vanligen att hitta i uppsättningar om 25, 50, 75 eller 100 led-lampor i en slinga. Vi valde att köpa en slinga om 50 stycken från Ebay (ebay.se) för cirka 250 kronor. För att kunna koppla ihop led-lamporna med datorn och kontrollera dem behöver vi även ett Arduino-kontrollerkort. Kortet finns i olika varianter. Vi använder Arduino Uno (Rev3) som kan köpas hos till exempel Kjell & Company för 250 kronor.

Utöver dessa två komponenter behöver vi två usb-kablar. En av typen a-b, för att koppla Arduino-kortet till datorn, samt en med en vanlig usb-kabel (till exempel a-micro usb), denna kommer vi att klippa av och löda ihop med vår led-slinga för att ge den ström. Vi behöver även en vanlig väggströmadapter med ett usb-uttag (minst två ampere för 50 led-lampor), en stiftlist för att fästa kablarna på Arduino-kortet samt lite krympslang för att kapsla in våra lödningar. Till sist bygger vi själva ramen av några trälister. Denna kommer vi sedan fästa bakom vår tv i skruvhålen avsedda för montering av väggfäste.

ljuseffekt tv
Delarna. Här är huvudkomponenterna till vår ljusram.

Del 1: Provisorisk hopkoppling

ljuseffekt tv
1.
Vi börjar med att bryta loss tre stift från vår stiftlist. Dessa löder vi fast på hane-adaptern som följde med vår led-slinga (den större av de två kontakterna). Vi fäster sedan kontakten i led-slingan. De två överblivna kablarna från led-slingan (röd och blå) behöver vi inte, så dem innesluter vi i krympslang som vi sedan värmer upp så att de inte är i vägen.

ljuseffekt tv
2. I andra änden av vår led-slinga behöver vi ström­försörjning. Vi klipper därför av vår vanliga usb-kabel och skalar kablarna. Vi vill åt den röda (+) och den svarta kabeln (-). Vi löder sedan ihop den röda kabeln med den röda kabeln från led-slingan och den svarta med den blå kabeln från led-slingan. Övriga kablar från usb-sladden täcker vi med krympslang.

ljuseffekt tv
3. Vi placerar vårt Arduino-kort bredvid vår htpc (dator) och kopplar in de tre stiftkontakterna vi tidigare lödde fast enligt följande: blå kabel till ingången märkt GND (jord), grön kabel till ingången märkt 13 samt vit kabel till ingången märkt 11.

ljuseffekt tv
4. På bilden ovan ser du var kablarna ska fästas i Arduino-kortet. Därefter är det dags att koppla in den andra usb-kabeln i usb-porten på Arduino-kortet. Vi pluggar även i usb-kabeln från led-slingan i vår vägg­a­dapter. Dock väntar vi ett tag med att ansluta den till datorn eller väggen.

När allt nu är hopkopplat går vi vidare till nästa del (del 2) och installerar de program vi behöver.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Tid: Flera timmar.
Det här lär du dig:

  • Bygga din egen färg­skiftande bakgrunds­belysning till tv:n.

Det här behöver du:

  • En led-list med 50 lampor av typen WS2801, cirka 250 kronor (ebay.se, adafruit.com eller amazon.com).
  • Ett Arduino Uno-kort, 250 kronor (till exempel kjell.com).
  • Strömadapter minst 2A.
  • 2 usb-kablar, cirka 200 kronor (finns hos exempelvis teknikmagasinet.se).
  • Stiftlist samt krympslang, 100 kronor (kjell.com).
  • Cirka fyra meter trälister till ram (köps i byggvaru­handeln).

Adafruit.com säljer också ett komplett kit med led-lampor, Arduino-kort samt ström­adapter som funkar utmärkt om du vill följa den här guiden.