Del 2: Dags att installera programmen

1. Vi kommer att använda två program för att styra vårt Arduino-kort. Vi surfar till arduino.cc och väljer fliken Download. Där hämtar vi hem den senaste versionen (i skrivande stund 1.0.5) av Arduino IDE-programmet (zip-versionen). Vi extraherar sedan innehållet till valfri mapp. Därefter går vi till processing.org/download och laddar ned senaste versionen av kodutvecklingsverktyget Processing. Vi väljer 32-bit versionen trots att vi använder ett 64-bit operativsystem, då 64-bit versionen verkar ha problem med de uppgifter vi kommer att ge den. Vi extraherar programmet till samma mapp vi placerade Arduino-mappen i.

ljuseffekt tv
Mappar. Här är de program vi kommer använda oss av.

2. Nu behöver vi hämta lite kod för att få våra lampor att göra som vi vill framöver. Givetvis kan du ge dig på att skriva koden själv, men vi kommer här att låna en av de färdigskrivna ­gratisvarianter som finns att använda sig av. Koden är skriven av företaget Adafruit och är fri för alla att använda sig av. Vår guide härstammar också från Adafruits egen genomgång av sitt program, skriven av Phillip Burgess, till­sammans med våra egna förändringar av kod och tillvägagångssätt. Vi går in på github.com/adafruit/adalight och klickar på Download ZIP (nere i högra hörnet). Vi öppnar zip-filen och extraherar mappen Arduino samt Processing till vår dators dokument-mapp (C:\Användare\(din användare)\Mina dokument). De övriga filerna i zip-filen kommer vi inte använda.

3. Nu ansluter vi Arduino-kortet till datorn samt vår led-slinga till ett närliggande vägguttag. Datorn kommer att försöka installera drivrutinerna men misslyckas. I stället höger­klickar vi på Den här datorn, väljer Egenskaper och klickar på Enhetshanteraren (högst upp). Under Portar (COM och LPT) hittar vi nu Arduino UNO COMxx (xx skall vara ett nummer, till exempel 03). Vi högerklickar på Arduino och väljer Uppdatera drivrutin varpå vi bläddrar till mappen vi extraherade Arduino IDE till. Vi markerar sedan mappen Drivers och väljer Installera.

Arduino-kortet kan även dyka upp som en Okänd enhet under Andra enheter (högst upp i listan). Då är det bara att genomföra ovanstående steg men i stället högerklicka på Okänd enhet.

ljuseffekt tv
Klart. Här är Arduino-kortet installerat.

Del 3: Vi testar kopplingen

Nu startar vi Arduino IDE-programmet genom att klicka på Arduino.exe i mappen Arduino. I menyn väljer vi sedan File, Sketchbook, LEDstream. Efter detta klickar vi på Tools i menyn, följt av Serial Port. Vi markerar den com-port som motsvarar siffrorna från enhetshanteraren (i vårt fall COM3). Sedan väljer vi File, Upload för att ladda upp koden till vårt Arduino-kort.
 

Efter att koden laddats in på kortet lyser alla våra lampor upp i en kort sekvens för att indikera att kopplingen till datorn fungerar korrekt. Skulle det inte fungera bör du dubbelkolla att alla kablar är inkopplade till rätt portar på Arduino-kortet. Stäng sedan Arduino IDE-programmet.


ljuseffekt tv

Serial port. Här väljer vi rätt com-port för vårt kort.

Fakta

Svårighetsnivå: Avancerad.
Tid: Flera timmar.
Det här lär du dig:

  • Bygga din egen färg­skiftande bakgrunds­belysning till tv:n.

Det här behöver du:

  • En led-list med 50 lampor av typen WS2801, cirka 250 kronor (ebay.se, adafruit.com eller amazon.com).
  • Ett Arduino Uno-kort, 250 kronor (till exempel kjell.com).
  • Strömadapter minst 2A.
  • 2 usb-kablar, cirka 200 kronor (finns hos exempelvis teknikmagasinet.se).
  • Stiftlist samt krympslang, 100 kronor (kjell.com).
  • Cirka fyra meter trälister till ram (köps i byggvaru­handeln).

Adafruit.com säljer också ett komplett kit med led-lampor, Arduino-kort samt ström­adapter som funkar utmärkt om du vill följa den här guiden.