Det är dyrt att köpa e-böcker. En populär bok kan kosta över 200 kronor, och många gånger kostar den faktiskt mer än en vanlig pappersbok. Förklaringen är att momsen på e-böcker är tre gånger så hög som den vanliga bokmomsen. Men varför betala dyra pengar för dina e-böcker när du lika gärna kan låna dem på biblioteket – helt utan kostnad.

De flesta bibliotek i Sverige och Svenskfinland låter dig låna e-böcker. Som regel får du ha boken i fyra veckor, och sedan ”låser den sig”. Du behöver med andra ord inte tänka på att lämna tillbaka den, och du riskerar aldrig några förseningsavgifter.

Så här gör du för att låna böcker till en Letto, Cybook eller någon annan e-bokläsare.

e-bok bibliotek
1. Kontakta ditt bibliotek för att få ett bibliotekskort och en pin-kod. Ladda sedan hem programmet Adobe Digital Editions genom att gå in på www.adobe.se/products/digital-editions.html och välja Download now.

e-bok bibliotek
2. Klicka på Windows eller Macintosh så startas nedladdningen en fil. Dubbelklicka på den för att starta ett självförklarande installationsprogram.

e-bok bibliotek
3. Öppna Adobe Digital Editions och klicka på Help, Authorize Computer så öppnas fönstret Computer Authorization. Klicka på Create an Adobe ID och följ instruktionerna för att skapa ett konto.

e-bok bibliotek
4. Gå tillbaka till fönstret Computer Authorization. Här fyll du i Adobe ID och Password för att auktorisera din dator.

e-bok bibliotek
5. Koppla ihop e-boksläsaren och datorn med en usb-sladd. Nu dyker din e-boksläsare upp i listan till vänster. Markera den och klicka på inställningsknappen ovanför. Välj Authorize Device och klicka på Authorize Device.

e-bok bibliotek
6. Gå in på www.elib.se/bibliotek, välj ditt bibliotek och sök efter en bok. När du hittar den klickar du på Låna boken.

e-bok bibliotek
7. Fyll i ditt bibliotekskortsnummer och välj Hämta hem bok. Om du får frågan väljer du formatet Epub. Starta nedladdningen genom att välja Klicka här vid pilen, Öppna. Nu öppnas Adobe Digital Editions, och boken visas i ditt bibliotek.

e-bok bibliotek
8. Se till att läsplattan och datorn är hopkopplade och ”dra över” boken till din läsplatta i menyn till vänster. Efter någon sekund är det bara att börja läsa.

Fotnot: Använder du Sony Reader kan du inte använda Adobe Digital Editions utan Sonys eget program, som installeras när du kopplar in e-boksläsaren till datorn. Upplägget är ungefär detsamma!

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 15 minuter.
Program/tjänst: Adobe Digital Editions.
Det här lär du dig:

  • Hur du lånar e-böcker på biblioteket till din läsplatta.