När Samsung, Asus och Apple alla har presenterat små bärbara datorer med extra hög skärmupplösning ville inte Acer vara sämre, och uppgraderade en redan befintlig datormodell med ny skärmpanel ny processor och mer minne. När Aspire S7 först kom i början av 2013 var vi imponerade av den tunna formen och höga byggkvaliteten och gillade att Acer vågade sticka ut lite med en egensinnig design.

Konstruktion
Då den nya datorn är exakt samma till det yttre finns det ingen anledning att andra på det omdömet. Det här är en snygg liten dator som framför allt är imponerande tunn och lätt. Chassit är i matt aluminium och vit plast, samt har Gorilla-glas både över skärmen och i skärmlockets utsida, ett silvrigt tangentbord med skönt cyanfärgad bakgrundsbelysning samt en stor musplatta av hög kvalitet.

Acer Aspire S7

Förra Aspire S7 hade ett par egenheter som drog ned intrycket. Dels det obegripliga beslutet från Acer att helt skippa Alt-Gr-tangenten till förmån för en specialknapp för Windows 8-menyer. De hade visst missat att här i Norden används den hela tiden, för att bland annat skriva @-tecken i e-postadresser. Nu har de fixat till det, och den funktion som knappen tidigare användes till nås med en tangentbordskombination i stället. En del av tangentbordet knappar sitter fortfarande på lite udda ställen, men det är något du kan vänja dig vid.

En sak som tyvärr inte blivit bättre i nya Aspire S7 är de inbyggda högtalarna. De lät även i förra modellen som om något petat hål på membranen, med ett eländigt ristande mellanregister, rörig diskant och obefintlig bas.

Acer Aspire S7

Prestanda
En annan sak som Aspire S7 hade problem med var högljudda fläktar. Det har den fortfarande, men den nya processorn (en strömsnål Intel Core i7 i Haswell-generationen) verkar utveckla mindre värme och därmed behöver datorns fläktar inte gå upp i högvarv lika ofta. Prestanda ser ut att vara ungefär i klass med vad Aspire S7 hade förut, men med lite snabbare grafikkrets. Intel HD Graphics 4400 är dock bara en marginell uppgradering från förra HD Graphics 4000, och en del av ultrabook-konkurrenterna kan stoltsera med bättre varianter.

Batteritiden var inte heller så imponerande i förra Aspire S7, som bäst bara drygt sex timmar. Nu matchar Aspire S7 de andra långlivade ultrabook-datoterna med mellan drygatvå timmar vid maxning av processorlasten och fullskärmljusstyrka, och en bit över nio timmar om du snålkör och dämpar skärmen. En sex till sju timmar vid ”normal” användning, surf, Office och mediavisning, är ett rimligt antagande.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning