De mest kända operativ­systemen i smarta telefoner är Android, IOS och Windows Phone. Men det har också ­kommit ett helt nytt, som även börjar dyka upp i en del tele­foner på marknaden, främst i ­lågprissegmentet, nämligen Firefox OS.

firefox osDet är ett Linux-baserat ­operativsystem, utvecklat av Mozilla, som förstås ocksågör webbläsaren Firefox. Det är främst avsett för ­budget­telefoner i tredje världen och är än så länge inte lika funktionsrikt som till exempel Android, även om det har likheter med detta.

Skulle du vilja prova, för att se om en sådan telefon skulle kunna vara något för dig? Det kan du enkelt göra, i din Windows-dator – allt som behövs är webbläsaren ­Firefox.

firefox os
1. Installera. Använd Firefox och gå till adressen https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firefox-os-simulator. Klicka på knappen Add to Firefox. Vänta på nedladdningen och bekräfta sedan installationen.

firefox os
2. Välj. När installationen är klar kan du när du vill starta Firefox OS genom att klicka på Firefox (orange rutan med en nedåtpil till höger om namnet Firefox) längst upp till vänster. Välj där Webb­utvecklare och sedan Firefox OS Simulator.

firefox os
3. Starta. Om du inte ser valet i steg 3, starta om Firefox. Simulatorn är stoppad när du öppnar den. Det ser du på att det står Stopped i den lilla omkopplaren till vänster. Klicka för att växla till Running.

firefox os
4. Prova. Nu öppnas ett litet fönster som ser ut som skärmen på en Firefox-telefon och du kan leka hur mycket du vill. Det på­minner en hel del om Android i användningen och du kan använda muspekaren i stället för ett finger.

Fakta

Svårighetsnivå: Enkel.
Program/tjänst: Firefox.
Tid: 15 minuter.
Det här lär du dig:

  • Hur du installerar en ­simulator för Firefox OS.