DN rapporterade i går att svenska myndigheter, företag och universitet under det senaste året utsattes för en rad dataintrång. Intrången ska ha genomförts av utländska underrättelseorganisationer, men FRA vill inte avslöja vilka länder det handlar om.

Attackerna ska ha genomförts genom att plantera skadlig kod på offrens datorer, något som gjort det möjligt att avlyssna datorerna eller ta kontroll över dem. Framförallt har attackerna riktats mot högt uppsatta personer bland företag, universitet och myndigheter.

Han tillägger även att det är okänt vilka som drabbats och vilken information som stulits. Den svenska säkerhetspolisen, Säpo, ska även ha varit inkopplat och tillsatt en utredning kring intrången.

FRA har tidigare anklagats för att vara en nära samarbetspartner med den amerikanska spionorganisationen NSA. Enligt Jonas Thambert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det ingen garanti för att Sverige inte utsätts för avlyssning från utländska underrättelseorganisationer.

– Vi är inte förskonade. Ingen rök utan eld, säger Jonas Thambert till DN.