Facebook meddelade i går i ett blogginlägg att det sociala nätverket lägger ned så kallade sponsrade inlägg från och med den 9 april. Sponsrade inlägg är en typ av annonser som använder sig av dina aktiviteter.

Annonsformatet har fått stark kritik från många användare som hävdar att det är ett intrång mot privatlivet. Om en person har gillat ett visst företag på Facebook kan det aktuella företaget visa annonser till personens vänner som visar deras relation med personens profilbild och namn.

Det var i alla fall tanken. Det visade sig dock att annonsformatet skapade juridiska problem för Facebook då det i vissa länder inte är tillåtet att koppla en person tillsammans med ett företag utan tillstånd.

Efter att ha blivit stämt på grund av annonsformatet förra året gick Facebook med på en uppgörelse där företaget betalade ut 20 miljoner dollar.

Trots att Facebook lägger ned sponsrade inlägg kommer vänner som gillat exempelvis ett företaget fortfarande att visas bredvid företagets annonser.

– Inlägg som visar om dina vänner gillat en viss sida kan komma att visas bredvid en annons för vänner till personen, skriver Facebook i sitt blogginlägg.

Så stoppar du annonser med ditt namn

Facebooks val att lägga ned sponsrade inlägg är mest en teknisk manöver för att bättre skydda sig juridiskt. Istället för att visa dina aktiviteter inuti en annons, kan de efter april visas bredvid annonsen.

Det går dock att ställa in så att ditt namn och bild inte visas bredvid annonser. Genom att gå till dina annonsinställningar. I mitten på sidan väljer du att annonser ska paras samman med ”Ingen”. Se bild nedan.

sponsrade inlägg facebook