Kyla, snöslask och vintermörker. När det är som ruggigast ute känns det lockande att krypa upp i favoritfåtöljen med en god bok.

Men boken behöver inte vara på papper. Den kan lika gärna vara elektronisk. De senaste åren har intresset för e-böcker ökat drastiskt och i USA är var tredje bok som säljs numera elektronisk. Det finns många sätt att läsa e-böcker, men det bästa är att använda en speciell e-boksläsare.

Vad är en e-boksläsare?

En e-boksläsare (e-reader, läsplatta) har ett enda användningsområde: Att läsa text. Sony Reader och Kindle är de mest kända e-boksläsarna, men som du ser på nästa sida finns det många modeller.

De flesta e-boksläsarna ser ut på samma sätt. De är ungefär lika stora som en pocketbok (sex tum), men bara en centimeter tjocka. Skärmen är svartvit och passar bara för text och enkla bilder.

Vad är egentligen e-bläck?

Förklaringen till att e-boksläsaren passar så för böcker är den speciella skärmen. Till skillnad från nästan alla andra prylar använder den en teknik som kallas e-bläck (e-ink).

Det speciella med e-bläck är att skärmen bara behöver ström när du bläddrar. Den är ungefär som ett othello-spel med minimala brickor. De svarta brickorna är texten och de vita är bakgrunden. En liten strömimpuls roterar brickorna för att skapa bilden av en boksida, och när det väl är gjort krävs ingen mer ström.

Fördelen är att en e-bokläsare är mycket mer strömsnål och att texten blir skarpare. Ja, det känns som att läsa ett riktigt papper. Eftersom skärmen inte lyser eller flimrar blir läsningen skönare och du blir mindre trött i ögat.

En nackdel med e-bläck är att skärmarna är smutsgrå och i början ger det produkten en ”DDR-känsla”. Det görs försök att komma till rätta medetta. Kindle Paperwhite och är exempelvis lite vitare, men skillnaden mot konkurrenterna är inte jättestor.

Hur ofta behöver jag ladda?

Det finns ingen bra standard för att mäta batteritid, och tillverkarna anger den på lite olika sätt. Du kan dock läsa i flera veckor utan att behöva ladda.

Hur lång tid laddningen tar varierar, men räkna med runt fyra timmar för en fullständig laddning. Det räcker dock med några minuters laddning för att ha tillräckligt med ström för en bok.

Kan jag läsa i mörker?

Standardsvaret är nej. Precis som en vanlig bok kräver e-boken ljus. Å andra sidan kan du läsa i gassande solljus – något som är svårt med en surfplatta eller mobil.

För att ändå göra det möjligt att läsa i mörker har Cybook och Kindle en inbyggd bakgrundsbelysning. Slår du på den tänds en ”lampa” som belyser skärmen från ­insidan.

Har alla e-boksläsare e-bläck?

Enkla e-boksläsare använder en vanlig skärm i stället för e-bläck. Det betyder att du inte får e-bläckets fördelar (och nackdelar). Vill du ha e-bläck är det viktigt att du tittar på förpackningen i butiken. I det här testet har vi bara med de e-boksläsare som har e-bläck.

Vad skiljer e-bokläsaren från Ipad och andra surfplattor?

Surfplattan (tablet, surfdator), som har en vanlig datorskärm, är en pryl som klarar många olika saker. Du kan surfa, titta på tv, redigera foton och göra samma sak som på din vanliga dator. Den är alltså mer flexibel än en e-bokläsare.

Kan jag läsa e-böcker på plattan?

Ja, det funkar jättebra att läsa e-böcker på en surfplatta. Framför allt de mindre modellerna (som Ipad Mini och Google Nexus 7) passar utmärkt, och det finns även många som läser e-böcker i sin smarta mobiltelefon.

Det enda som krävs är en speciell app. Det bästa alternativet för Android heter Aldiko medan Iphone/Ipad-användare som regel kör Apples egen gratisapp Ibooks eller Bluefire Reader. Om du köper e-böcker kan du även ladda hem en app från den butik du oftast använder, exempelvis Adlibris Mondo, Bokus Dito, Bokon eller Kindle.

Nackdelen med att läsa böcker på surfplattan är att batteritiden är betydligt sämre än på e-boksläsaren. De flesta tycker också att de blir mer trötta i ögat om de använder en surfplatta, som ju har en vanlig skärm.

Vilken produkt som är bäst är med andra ord helt och hållet en smaksak.

Kan jag läsa e-böcker på datorn?

Det går även bra att läsa e-böcker på datorn, men det blir lite mer otympligt. För att läsa e-böcker på datorn krävs ett program som Adobe Digital Editions (www.surftips.se/digitaleditions).

Vad är en e-boksfil?

En e-bok är den digitala varianten av en bok, och i sin enklaste form är det bara en ren textfil (txt). För att göra det möjligt att formge böckerna med rubriker, innehållsförteckningar och fotnoter har det skapats speciella filformat för e-böcker.

Det vanligaste är epub. Det är öppet för alla aktörer, och de används i såväl e-boksläsare som surfplattor och mobiler.

Den enda stora tillverkare som kör ett annat format är Amazon. Har du en Kindle kan du med andra ord inte läsa epub-filer utan är hänvisas till Amazons eget format azw.

Det finns även gamla e-boksformat som mobi och lit, men dessa används numera sällan.

Kan jag läsa pdf-filer?

Pdf är ett populärt format när det gäller exempelvis tidningar, broschyrer och handböcker. De flesta e-boksläsare läser pdf-filer, men det går inte alltid bra. Pdf bygger nämligen på att originallayouten ska vara låst. Om den handbok du ska läsa är gjord i A4-formatet blir den med andra ord förminskad på e-boksläsarens 6-tumsskärm. Alternativet är att du zoomar in, men då får du bara se en del av sidan.

Epub löser det här genom att låta texten flöda om beroende på skärmens storlek, och det här är förklaringen till att det passar bättre för e-böcker.

Hur funkar kopieringsskyddet?

De svenska bokförlagen har (lyckligtvis) valt att inte kopieringsskydda sina e-böcker. Det betyder att du kan flytta dem mellan olika enheter. I teorin kan du skicka den bok du har köpt till dina vänner, men det är ett lagbrott och inte helt riskfritt. Böckerna är nämligen vattenmärkta, så om en bok börjar spridas på piratnätverk går det att se vem som har köpt den.

Den enda gång som kopieringsskyddet kan skapa problem är när du lånar böcker på biblioteket (se faktaruta).

Kan jag förstora texten?

En av de stora fördelarna med e-böcker är att du kan förstora texten. Har du svårt att se texten i en pocketbok kan du med andra ord välja en annan storlek på bokstäverna. Det som händer när du förstorar bokstäverna är att texten flödar om och att du får bläddra lite oftare.

Hur får jag in böckerna i min e-boksläsare?

Det finns flera metoder för att lägga in en e-bok i din e-bokläsare:

Via datorn. Lägg e-boken på datorns hårddisk och koppla in e-bokläsaren med en usb-kabel. Du kan nu kopiera bok­filerna genom att dra och släppa.

Via butik. Flera e-boksläsare har en inbyggd ”bokhandel”. Om du är uppkopplad till ett trådlöst nätverk kan du shoppa direkt. Boken laddas då hem direkt till plattan, utan någon krånglig överföring.

Via webbläsaren. Om din e-boksläsare har en webbläsare kan du surfa till olika e-bokssajter och hämta dem därifrån.

Hur många böcker får plats?

En e-boksfil är ett par hundra kilobyte stor. Du med andra ord spara flera tusen böcker på din e-boksläsare. Skulle det inte räcka kan du ofta köpa till ett minneskort för att lagra ännu fler böcker.


3 sätt att skaffa e-böcker

Via sajter som Adlibris Mondo, Bokus Dito och Bokon köper du böcker i det öppna formatet epub, och du kan sedan läsa dem i valfri pryl.

Priset på e-böcker varierar från några tior till flera hundra kronor, och det kan också variera mellan butikerna. Om du söker efter boken hos prisjämförelsesajten Prisjakt kan du välja den billigaste butiken. surftips.se/prisbok

De flesta bibliotek i Sverige och Svenskfinland lånar ut e-böcker utan kostnad. Du får som regel låna boken i fyra veckor, sedan slutar den automatiskt att fungera.

För att låna böcker på biblioteket måste du ha ett bibliotekskort och en kod som du får på biblioteket. Hur du gör i detalj läser du på pcforalla.se/
ebokfranbibliotek

När en författare har varit död i 70 år skyddas böckerna inte längre av upphovsrätten, och de kan då skänkas bort gratis. På sajter som Manybooks (www.manybooks.net) och Project Gutenberg (www.gutenberg.org) kan du hämta tio-tusentals engelskspråkiga gratisböcker i det öppna epub-formatet.

Vill du ha svenska böcker kan du välja PC för Allas tjänst Laddaner.nu (laddaner.nu/ebok). Här hämtar du både svenska och engelska böcker i epub-formatet – helt utan kostnad. Du kan söka på författarens namn eller boktiteln.

Surfar du från din e-boksläsare kan du gå till sidan laddaner.nu/ebokslasare. Den är bättre anpassad för e-bläcksskärmar.


Cybook Odyssey
Guld till lysande Cybook

På ytan ser Cybook Odyssey HD Frontlight ut som Adlibris e-boksläsare Letto (se nästa sida), och det är inte konstigt. Letto är nämligen en modifierad variant av en äldre Cybook-modell.

Cybook Odyssey är däremot en helt ny e-boksläsare – med ett antal smarta finesser som saknas i Letto. Det viktigaste är bakgrundsbelysningen. Skärmen har en inbyggd ljuskälla som du kan slå på om du vill läsa i mörker. Själva skärmen är också uppfräschad, och har hd-upplösning. Det ger något bättre bildkvalitet.

En stor fördel med Cybook Odyssey är valfriheten. Du bestämmer själv om du vill koppla plattan till en dator eller använda wifi och den inbyggda webbläsaren. Väljer du det senare kan du hämta hem böcker från valfria sajter, och du kan även låna böcker direkt från plattan. När du är på resande fot är det förstås en stor fördel att slippa datorn, och det här är något som du bara kan göra i Cybook Odyssey och Iriver Story.

Det som drar ned betyget är att skärmen är lite ”smutsvit” och att produkten är fransk. Det betyder att den inbyggda ordlistan är på franska och att det mest finns franska böcker i den integrerade butiken. Däremot kräver det inte några franskkunskaper av oss användare. Alla menyer är nämligen på svenska.

Cybook Odyssey är testets dyraste, men den är bara ett par hundralappar dyrare än konkurrenterna. Det är den värd.

+ Bakgrundsbelysning. Boklån direkt från plattan.
- Minus. Smutsvit skärm. Dyr.


Iriver Story HD
Iriver har blivit gammal och trött

En gång i tiden gjorde Iriver de bästa e-boksläsarna. Företaget var tidigt ute med högupplösta skärmar och trådlöst internet – och i vårt test för två år sedan tog de hem segern.

Sedan dess har konkurrenterna utvecklats medan Iriver har stått stilla. Iriver Story HD WiFi Bibliotek har ett par år på nacken, men den är fortfarande företagets nyaste modell.

Iriver Story är ingen dålig produkt. Skärmen är bra och plattan har inbyggt stöd för att bibliotekslån via wifi. Det är visserligen lite krångligt eftersom bibliotekens sida är anpassad för datorskärmar, men det är ett dilemma man delar med konkurrenterna.

Det stora problemet är i stället att Iriver Story har blivit föråldrad. Lösningen med ett fysiskt tangentbord gör den både större och mer svårhanterlig än pekskärmsmodellerna.

Förra året halkade Iriver Story ned på bronsplats och nu trillar den ut från prispallen. Nästa år hoppas jag på en ny, fräsch modell.

+ Bra skärm. Inbyggt stöd för bibliotekslån.
- Stor och otymplig. Ingen pekskärm.


Kindle Paperwhite
Fantastiska Kindle är inte någon vinnare

Det är lätt att gilla Kindle Paperwhite från amerikanska Amazon. Den använder en ny typ av skärm med lite vitare bakgrund, och bakgrundsbelysningen gör att den går att använda i ett mörkt sovrum. Till skillnad från föregångarna har den pekskärm, så den redan enkla navigeringen har blivit ännu bättre. Den är också snabbast i testet när det gäller att bläddra mellan sidorna.

Kindle Paperwhite har stöd för trådlöst nätverk och låter dig dela läsupplevelser via Facebook, Twitter och Goodreads. Däremot övervakas även din läsning, för att ge förlagen kunskap om läsarnas beteende. I spåren av NSA-skandalen väcker det dubier kring integriteten.

Kindle Paperwhite hade varit en klockren vinnare, om den inte varit låst till Amazons egen bokbutik, och här finns inget på svenska.

För dig som bara handlar från Amazon är Kindle det bästa valet. Men vill du kunna köpa eller låna svenska böcker ska du välja något annat.

+ Bäst skärm. Lättanvänd. Bakgrundsbelysning.
- Låst till Amazon. Inga svenska böcker.


Letto
Letto lagom prisvärd

Många har försökt göra en ”svensk Kindle” och nätbokhandeln Adlibris har kommit närmast med sin Letto. Vill du köpa e-böcker från Adlibris är det här busenkelt i Letto. Det enda som krävs är en trådlös uppkoppling. Du behöver inte tänka på hur du ska föra över boken till plattan eftersom det går med automatik.

Fördelen jämfört med Kindle är att Letto inte är låst och du väljer alltså själv var du ska köpa dina böcker. Ja, du kan även låna dem på biblioteket – om du går via dator. Möjligheten att låna böcker direkt till plattan är tyvärr spärrad.

Problemet med Letto är att plattan börjar bli gammal. Den lågupplösta skärmen kan inte mäta sig med tillverkaren Cybooks senaste modell (se ovan), och den saknar bakgrundsbelysning.

Under julhandeln såldes Letto ut för 700 kronor, och det är ett tecken på att även Adlibris inser att den är pensionsfärdig. Kan vi gissa att det snart kommer en ny version?

+ Lätt att shoppa. Billig. Spelar upp ljud.
- Bibliotekslån kräver dator. Plastig och föråldrad modell.


Prestigio 3464
Billiga Prestigio gör ingen glad

När vi började testa e-boksläsare för fem år sedan var de flesta modeller fula, plastiga och långsamma.

Prestigio 3464 påminner om dem. Den saknar pekskärm, och det ogenomtänkta gränssnittet gör den svår att använda. Den är dessutom förtvivlat långsam. Varje bläddring tar dubbelt så lång tid som konkurrenterna.
Frånvaron av wifi gör att du är låst till att föra över information via datorn. Det här är en stor nackdel på resande fot.

Det finns en fördel med Prestigio, och det är möjligheten att lyssna på ljudböcker. Den här fördelen har dock tillverkaren schabblat bort genom att inte välja standardkontakten för hörlurar...

Med en prislapp på 900 kronor är Prestigio testets billigaste e-boksläsare, och om priset är avgörande kan det vara en intressant produkt. Men har du råd bör du välja något annat.

+ Lågt pris.
- Långsam och svår­använd. Saknar wifi och pekskärm.


Sony Reader PRS-T3
Sony har blivit sämre

Sony tog hem segern i förra årets test, och efterföljaren Sony Reader PRS-T3 har blivit ännu bättre. Skärmen har både fått högre upplösning och ett skyddslock som även fungerar som på- och av-knapp. Smutt!

Det här är en snabb och genomtänkt e-boksläsare, där kombinationen av pekskärm och knappar gör den lätt att använda. En kul finess är möjligheten att dela läsupplevelser via Facebook.

På minussidan finns en dålig anpassning till den svenska marknaden. Vill du exempelvis komma åt den inbyggda e-boksbutiken måste du hävda att du bor i Storbritannien.

Men den stora nackdelen är en teknisk förändring sedan förra modellen (PRS-T2). Då gick det att låna böcker från biblioteken direkt via den inbyggda webbläsaren. Det här fungerar inte längre, utan nu måste du gå omvägen via datorn.

Den här försämringen berövar Sony guldmedaljen, men skymmer inte det faktum att det här är ett utmärkt val.

+ Snabb. Snygg. Lätt-använd.
- Bibliotekslån kräver dator.


Wexler Flex One
Böjbar Wexler är roligare än bra

Wexler Flex One är den e-boks-läsare som väcker flest nyfikna blickar. Själva skärmen är lika tjock som ett magasin, och likt en tidning är den böjbar. Wexler är först ut med en ny generations böjbara skärmar, och att den är ungefär hälften så tung som konkurrenterna är en annan fördel. Tyvärr tar de berömmande orden slut här.

Flex One har inte wifi, vilket gör att du måste gå omvägen via datorn. Den saknar även pekskärm och är långsammare än övriga e-boksläsare.
Lösningen med att läsa e-böcker på bredden är inte heller lyckad ur ett läsbarhetsperspektiv.

En ännu större nackdel är att du inte kan låna böcker på biblioteken eftersom Wexler saknar stöd för Adobes kopieringsskydd. Tillsammans med Kindle är Wexler Flex One ensam om denna begränsning.

+ Låg vikt. Böjbar skärm.
- Inget stöd för bibliotekslån. Saknar pekskärm och wifi.


Klicka på tabellen för att se i stort format

Så gjorde vi testet

Urval. Vi har bjudit in alla tillverkare av e-boksläsare med 6-tumsskärm och e-bläck. Kindle har vi lånat från Webhallen (webhallen.se), övriga kommer från respektive tillverkare eller distributör.
Test. E-boksläsarna har vi testat i praktisk användning och genom att mäta hastigheten. Övriga faktauppgifter är hämtade från tillverkare.
Lägsta pris. Vi anger det lägsta tillgängliga priset i december 2013 från Prisjakt (www.prisjakt.se) inklusive moms och frakt.
Batteritid. Tillverkarna mäter tyvärr batteritid på lite olika sätt, och vi har inte själva testat detta.
Format. I tabellen anger vi vilka av de vanligaste formaten. Flera hanterar dessutom några mer udda format.
Textalternativ. Anger hur många typsnitt och storlekar du kan växla mellan.