Adobe, Ubisoft och Twitter. Det är några av de storföretag som hackats den senaste tiden. Men även mindre sajter hackas så gott som dagligen och miljontals lösenord sprids på nätet varje vecka. Trots detta är det få som byter sina lösenord regelbundet.

PC för Alla har undersökt hur svenskarna hanterar sina lösenord och av nästan 7 000 svarande uppger 60 procent att de byter sina lösenord mer sällan än en gång om året.

När PC för Alla för fyra år sedan instiftade Lösenordsbytardagen var motsvarande siffra 65 procent, så trenden går åt rätt håll, men det är oroväckande många som fortfarande struntar i säkerheten när det gäller lösenord.

70 procent slarvar

Att ha samma lösenord till flera viktiga tjänster bör också undvikas. Det spelar ingen roll hur hög säkerhet din mejltjänst har om någon ändå kan komma åt din inloggning genom att hacka ett mindre säkert forum där du använder samma uppgifter.

Även här har Lösenordsbytardagen gett resultat, men det är långt ifrån läge att slappna av. 70 procent uppger att de använder samma lösenord till flera ­tjänster. Det här kan jämföras med 76 procent när Lösenordsbytardagen startade.

Svårt att minnas

Det knepigaste med lösenord är att komma ihåg dem, samtidigt som de sparas på ett säkert sätt. Av personerna i undersökningen uppger 33 procent att de sparar sina lösenord i minnet. Bara 20 procent använder ett lösenordshanteringprogram, medan hela 25 procent sparar sina lösenord på en bit papper.

Det är dock inte bara hackare som vill in i din privata mejl och andra tjänster du använder – dina vänner och bekanta är också ett hot. Oavsett om det är nyfikenhet, svartsjuka, eller andra skäl som får nära och kära att snoka i ditt privatliv är det alltid klokt att hålla sina lösenord hemliga. Nästan var tionde uppger att de har kommit över någon annans lösenord och använt det för att logga in på den personens mejl eller andra tjänster. l


En spark i ändan

För fyra år sedan instiftade vi på PC för Alla en lösenordsbytardag (losenordsbytardagen.se). Anledningen var lika uppenbar som relevant: Vi behöver en spark i ändan minst en gång om året för att komma ihåg att byta våra lösenord. I synnerhet som vi i många fall använder samma lösenord på flera tjänster. Under året har flera av dessa större tjänster blivit hackade, och lösenorden spritts för vinden. Så länge vi användare inte ändrar våra lösenord förblir därmed våra parallella konton vidöppna för den som till äventyrs får för sig att testa.

Med andra ord, det är hög tid att även du byter ut dina gamla lösenord – redan i dag!

Fredrik Agrén,
chefredaktör


Det här tycker PC för Allas läsare

Hur ofta byter du lösenord?

Det är en försvinnande liten grupp som byter lösenord ofta. Bara cirka 7 procent gör det en gång i månaden eller mer. Hela 60 procent av deltagarna i undersökningen uppger att de byter lösenord mer sällan än en gång om året. Det är en förbättring med ungefär fem procent sedan vi på PC för Alla drog igång Lösenordsbytardagen för fyra år sedan. Utvecklingen är lovande, men visar att Lösenordsbytardagen behövs i många år till.


Hur många lösenord använder du i din vardag (hemma och jobb)?

Med ständigt nya internettjänster är det inte konstigt att vi också får fler och fler lösenord att hålla reda på. Närmare 60 procent av de svarande uppger att de har fler än fem lösenord att hålla reda på – dagligen.


Använder du samma lösenord till fler än en tjänst?

Det är fortfarande många som använder samma lösenord till flera viktiga tjänster, närmare 70 procent. Men siffran har sjunkit sedan första Lösenordsbytardagen. Då hade 80 procent samma lösenord till flera tjänster.


Har du kommit över någon annans lösenord (utan den personens vetskap) och använt det för att logga in på personens mejl/tjänst/annat?

Det är inte bara hackare som är ett hot mot dina inloggningsuppgifter. Nästan var tionde användare har använt någon annan persons lösenord, utan dennes vetskap.


Vilket lösenord skulle vara värst att bli av med?


Det är den privata mejlen som användarna egentligen skulle ha behov av att skydda mest.


Hur sparar du (främst) dina lösenord?

De flesta har sina lösenord i huvudet, men många skriver också ned dem på papper.


TOPPLISTAN: ”Så vill vi logga in”

1. Fingeravtryck - 25,3%
2. Lösenord - 24,7%
3. Dosa (likt internetbankerna) - 20,6%
4. Usb-nyckel - 10,3%
5. Ögonskanning - 8,1%
6. Ansiktsigenkänning - 3%
7. Röstigenkänning - 1,5%
8. Annat - 6,5%

Förslag från läsarna: Inloggning via andedräkt, bank-id, dna, nfc-läsare, sms-kod, bildlösenord


Så gjorde vi undersökningen

Undersökningen gjordes på vår webbsajt (pcforalla.se) och bland abonnenterna på vårt nyhetsbrev PC för Alla Express (pcforalla.se/nyhetsbrev) under december. Totalt svarade 6 606 personer på enkäten. Så här fördelas deltagarna utifrån ålder och kön.

ÅLDER
<20 år 2,5 %              20-29 år 4 %
30-39 år 6,5 %            40-49 år 15 %
50-59 år 20 %             60-69 år 30 %
70-79 år 19 %              >80 3 %

KÖN
Man 86,5 %                Kvinna1 3,5 %