Det är lätt att bli dubbelbokad. Risken är framför allt överhängande för den som använder mer än en kalender. Vi är exempelvis många som använder Google- eller Outlook-kalendern för att hålla reda på alla möten, men vi får också evenemangs­inbjudningar via Facebook.

När vi tackar ja hamnar evenemanget i Facebooks inbyggda kalender, och vi måste själva skriva in det i vår vanliga Google- eller Outlook-kalender.

Nu är det här lyckligtvis ett problem som är lätt att lösa. Det går nämligen att koppla ihop Facebooks kalender med Google eller Outlook.

Förklaringen är att det finns ett standardformat för kalendrar. Det kallas för ical, och de flesta kalendertjänster använder det.

Det din Google- eller ­Outlook-kalender gör är att ”prenumerera” på uppdateringar i din Facebook-kalender. Så snart du lägger in ett evenemang i Facebook kan du alltså se det i din ”vanliga” kalender.

Förutom ­evenemang kan du på precis samma sätt plocka in födelsedagarna från alla dina ­Facebook-kontakter.

Göm den när du vill

Det smarta är att varje kalender fortfarande är individuell. Du kan alltså enkelt växla mellan att exempelvis visa dina Facebook-kompisars födelsedagar och att gömma dem. Du kan också välja att visa dem i datorn men gömma dem i mobilen. Dessutom går det att ge kalendrarna olika färg, så att du direkt ser vilka händelser som hänger ihop med vilken kalender.

Ja, du behöver inte nöja dig med att lägga in din egen ­Facebook-kalender. Om du har en förvirrad partner kan du även lägga in hans eller hennes evenemang i din kalender. Det enda som krävs är att du får ical-adressen till partnerns ­Facebook-kalender.

Missa inte: PC för Alla på Facebook.

Fakta

Program/tjänst: Facebook och Google kalender.
Tid: 5 minuter.

Det här behöver du:

  • En dator med internetuppkoppling.
  • Ett Facebook-konto.
  • En kalender hos Google eller Microsoft Outlook.

Det här lär du dig:

  • Hur du lägger till Facebook-kalendern i Google Kalender.
  • Att importera Facebook-kalendern i Outlook.
  • Skräddarsy dina kalendrar.