Microsoft meddelade tidigare i veckan att företaget lägger ned XP-stödet i säkerhetsprogrammet Microsoft Security Essentials. Stödet läggs ned samtidigt som supporten för Windows XP läggs ned den 8 april.

Det betyder att användare av Windows XP inte längre kommer att få några säkerhetsuppdateringar från Microsoft, vare sig för operativsystemet eller Microsoft Security Essentials.

Uppdaterat: Microsoft har nu backat i frågan och uppger att företaget kommer att fortsätta erbjuda XP-stöd för Security Essentials fram till den 14 juli 2015. Windows XP kommer dock att pensioneras den 8 april i år.

Flera av de stora leverantörerna av säkerhetsprogram uppger emellertid att de kommer att fortsätta stödja Windows XP efter att operativsystemet läggs i graven. Trots detta tror säkerhetsexperten Andreas Marx på det oberoende säkerhetsföretaget Av-Test inte att det räcker.

– Säkerhetsprogram kan inte fixa underliggande säkerhetshål. Det finns ingenting ett säkerhetsprogram kan göra om operativsystemet självt har sårbarheter som kan användas för att sprida skadeprogram, säger Andreas Marx.

Han uppmanar användare av Windows XP att uppgradera till ett modernare operativsystem likt Windows 7, Windows 8, Apples OS X eller Linux som fortfarande erbjuder support.

Det finns dock vissa åtgärder användare av XP kan ta för bättre skydda sig, även om det inte erbjuder lika bra säkerhet som ett modernare operativsystem. Han tror säkerhetsprogrammen förr eller senare kommer att förlora kampen mot skadlig kod.

– Säkerhetsprodukter kommer i slutändan att förlora mot skadeprogrammen. XP kommer att bli öppet som ett såll, men det finns vissa åtgärder du kan vidta, säger Andreas Marx.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning