Lenovo är kanske inte tillverkaren som vi först tanker på när det gäller slimmad och snyggt designad teknik, utan snarare som en tillverkare av stabila och fyrkantiga bärbara pc för företaget. Det beror på, inser vi, att vi är lite tröga. Lenovo har ju faktiskt i flera år gjort riktigt stiliga notebook-pc som inte bara riktat sig till kontorsjobbare, utan både bjuder på snygga former och färgklickar i vardagen.

Nu visar de att de också kan bygga riktigt trevliga surfplattor. IdeaTab S5000, eller S5000-H som den här variant4n heter, är kanske inte det mest inspirerande namnet på en platta, vi hade gärna sett något kortare och mer slagkraftigt. Men när du väl håller den i handen är den svårare att glömma.

Lenovo IdeaTab S5000
Det känns fortfarande märkligt att se Lenovo-loggan på slimmande, kromglänsande konsumentprodukter, men vi vänjer oss nog.

Design
Det här handlar om en sju tums surfplatta med Android i samma prisklass som en Google Nexus 7 eller en Samsung Galaxy Tab 3, ungefär två tusenlappar för grundmodellen. Därför är det givetvis dem vi jämför den med, och vi tycker att den absolut kan vara med och konkurrera.

Form och stil är långt ifrån vad vi är vana vid från Lenovo. S5000 är en skönt slimmad platta med tunn, kromglänsande kant, ett silvermatt lätt välvd bakstycke och rundade hörn. Den är som mest nio millimeter tjock, men upplevs som ännu mer slimmad än lika tunna Google Nexus 7.

Chassit har en mer tydlig plastkänsla än Nexus 7, men tack vare de matta ytorna och ett mycket bra monteringsjobb känns den betydligt mer solid än överdrivet plastiga Samsung Galaxy Tab 3.

Bildskärm
Det som däremot inte imponerar är pekytan. Det är absolut inget fel med kontrollen, och skärmen med sina 1 280 x 800 bildpunkter, ips-teknik och hyfsad ljusstyrka är riktigt trevlig att titta på. Att gå upp en pixelnivå till och köra full HD som Nexus 7 eller ännu mer som nya Ipad Mini ger bara en marginell förbättring på en så här liten skärm. Har du inte plattan precis framför näsan ser du knappt skillnaden.

Problemet med skärmen är snarare att själva pekytan drar till sig ovanligt mycket fingeravtryck och inte har det där rätta glidet man gärna vill ha. Det är inget enormt problem och om du stör dig på det kan vara en fråga om personliga preferenser. Men det är värt att varna för för de användare som lägger vikt vid sådant.

Lenovo IdeaTab S5000
På baksidan hittar vi en kamera på fem megapixel. Som alltid med surfplattor är den iinte direkt något som ersätter kompaktkameran eller ens en bättre mobilkamera, men det gör ett godkänt jobb. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning