Har du författarambitioner? I dagens datoriserade tidevarv är det enkelt och billigt att publicera sig elektroniskt. E-böcker blir allt vanligare och nästan alla kan läsa dem i sin telefon eller på sin platta. De flesta bokhandlarna på nätet säljer böcker även i e-format, utöver det tryckta formatet, och de kan lånas på biblioteket.
Eva Holmquist jobbar som teststrateg på Jordbruksverket i Jönköping, men på fritiden skriver hon ungdomsböcker inom genrerna fantasy och science fiction. Hon har hittills gett ut tre böcker som e-böcker. De två senaste, Kedjor känns bara när du rör dig och Förlora för att vinna, har hon gett ut på det egna förlaget Ordspira.
– De som vill ha e-böcker betalar gärna för dem, säger hon. Men jag har prismässigt lagt mig ganska lågt, eftersom en e-bok inte är lika beständig som en tryckt bok.
Författare. Eva Holmquist skriver science fiction för ungdomar och hennes böcker finns att köpa i e-boksformat för runt 20 kronor.
Hon säljer sina böcker via sin egen webbsida, www.ordspiran.se, men drar också nytta av en hel del andra kanaler. Hon har bland annat avtal med Elib som är Nordens största distributör av e-böcker och som levererar till både återförsäljare och bibliotek.
Tryckt eller digital bok
Eva Holmquist har en författarkollega som har lyckats väldigt bra med att uteslutande ge ut sina alster som e-böcker genom att marknadsföra dem väldigt nischat, men själv upplever hon att det är enklare att marknadsföra en tryckt bok.
– Jag har funderat på att bara utnyttja elektronisk publicering, men det är svårt att sälja eftersom du inte har något fysiskt att visa upp, säger hon. Det är också många av mina läsare som vill ha en tryckt bok. Jag ser det som att de behöver finnas i båda formaten för att vissa läsare föredrar tryckt bok medan andra hellre vill ha e-bok.
För den första tryckta boken på egna förlaget använde sig Eva Holmquist av tekniken print on demand, som innebär att varje bokexemplar trycks vid beställning. Det finns flera företag i Sverige som tillhandahåller den här tjänsten. För den senaste boken valde hon i stället att trycka upp en mindre upplaga med digitaltryck, vilket ger ett lägre styckpris, men kräver en investering.
Hon har dessutom distribuerat ett antal noveller helt gratis enbart som e-böcker och de har laddats ned mycket. De pengar hon hittills har tjänat på sin bokutgivning har hon investerat i sitt förlag, men hon hoppas på att det framöver ska leda till att hon kan sätta lite guldkant på tillvaron.
Många format
Det finns en uppsjö olika e-boksformat, men ett enda har utkristalliserat sig till mer eller mindre standard, nämligen epub. Med rätt program kan det läsas på alla plattformar utom läsplattan Kindle, eftersom Amazon valt att använda sig av ett eget format. Har du en Kindle är det dock möjligt att konvertera mellan formaten.
- Missa inte: Så kan e-böcker skyddas mot pirater
Det förekommer också att pdf-formatet används, vilket är synnerligen opraktiskt att läsa på en mobil enhet. Orsaken är att layouten är statisk och anpassad till en viss sidstorlek, vilket gör det mycket svårläst på små skärmar. Det kan dock vara nödvändigt för böcker med tabeller, faktarutor och stora bilder som inte tål omflödning.
Eva Holmquist ville från början att hennes e-böcker skulle se likadana ut som de tryckta böckerna layoutmässigt, men blev tvungen att frångå den tanken. Det gäller att inse att det handlar om två olika format. En tryckt sida har en fast utformning, medan i en e-bok flödar texten om och anpassar sig beroende på vilken läsare och skärmstorlek som används. Några exempel på de problem som hon stötte på:
– Vi försökte få till samma teckensnitt som i den tryckta boken, men vissa e-bokläsare klarade inte av inbäddade teckensnitt och då blev resultatet fult eller så kom det med kod.
Trio. Hästar på vift, Förlora för att vinna och Kedjor känns bara när du rör dig är Evas tre hittills utgivna e-böcker.
En annan sak hon vill tipsa om är att eftersom texten flödar om behövs vänsterjustering för att du inte ska få problem. Och hon rekommenderar inte att använda texten som anpassats till en tryckt bok.
– Vi utgick från inlagan första gången och då blev det mycket arbete med att ta bort manuella avstavningar. I den andra boken som jag gjorde själv utgick jag från manuset och det fungerade mycket bättre, säger Eva Holmquist.
Välj layout efter format
Det finns många sätt att skapa e-böcker. Eva Holmquist använder gratiskontorspaketet Libreoffice (sv.libreoffice.org) för att skriva och tilläggsmodulen Writer2epub (extensions.openoffice.org/en/project/writer2epub) för att sedan omvandla texten till e-boksformat. Detta kompletterar hon med epub-programmet Sigil (code.google.com/p/sigil), som ger möjlighet att finjustera e-bokens utseende och redigera direkt i html/xml-koden.
Du kan dock skriva din bok eller den text du vill göra tillgänglig i e-boksformat i vilken ordbehandlare som helst och sedan konvertera den med programmet Calibre.
Sigil. Eva Holmquist använder epub-programmet Sigil för att fijustera och redigera i html-koden om det behövs.
Du bör göra som Eva och acceptera att en e-bok är ett format som anpassar sig till läsaren. Strunta i att använda glassig layout och en massa teckensnitt. Det går om du vill, men du kan inte vara säker på att det ser snyggt ut i alla läsare. Du kan i stället variera layouten med olika storlekar på texten.
Att skapa en e-bok är ganska enkelt och här lär du dig hur du med enkla medel och två gratisprogram gör din egen elektroniska bok.
Innehållsförteckning
Svårighetsnivå: Medel.
Tid: 1 timme.
Det här lär du dig:
- Hur du konverterar din bok till e-boksformat och distribuerar den.
Det här behöver du:
- Calibre (calibre-ebook.com)
- Sigil (code.google.com/p/sigil)