Backblaze är ett molnföretag som erbjuder tjänster för säkerhetskopiering över nätet. Det betyder att företaget under årens lopp installerat ett stort antal hårddiskar från Hitachi, Seagate och Western Digital.

De senaste tre åren har Backblaze använt över 27 000 hårddiskar från de tre tillverkarna i olika storlekar. Under denna tid har företaget journalfört driftsäkerheten hos dessa hårddiskar.

De saker som mättes är bland annat felfrekvens och livslängd på de olika hårddiskarna. Resultatet av mätningarna visar att både Hitachis och Western Digitals hårddiskar är pålitliga arbetshästar medan Seagates hårddiskar sannolikt ger upp efter endast ett par år.

Det betyder dock inte att Backblaze avskriver Seagate helt, enligt företaget finns det flera modeller från Seagate som faktiskt är riktigt bra.

I sin rapport som är publicerad på Backblazes webbplats har företaget tagit med 15 olika hårddiskmodeller från de tre tillverkarna. Den modell som placerade sig bäst vad gäller pålitlighet var Hitachis Deskstar 7K3000 (HDS723030ALA640) på tre terabyte som hade en felfrekvens 0,9 procent och en medellivslängd på 2,1 år.

På andraplats hamnar Deskstar 5K3000 (HDS5C3030ALA630), även den från Hitachi, som visade upp en medellivslängd på 1,7 år och en liknande felfrekvens.
felfrekvens hårddiskar
Värt att tillägga är att Backblaze hårddiskar utsätts för rejält mycket mer arbete jämfört med en hårddisk i din hemdator. Därför är livslängden generellt kortare än vad en privatkund skulle uppleva.

Den hårddiskmodell som visade upp sämst resultat var Seagates Barracuda Green (ST1500DL003) på 1,5 terabyte som hade en medellivslängd på endast 0,8 år. Backblaze understryker dock att just den modellen levererades som begagnade och renoverade hårddiskar, vilket betyder att de antagligen använts en del innan de kom till Backblaze.

Överlag hade dock Seagates hårddiskar i snitt en felfrekvens på 14 procent per år på sina modeller med storleken 1,5 terabyte, och tio procent på sina modeller med storleken tre terabyte. Seagates modeller med fyra terabyte var dock rejält mycket bättre med en felfrekvens på endast fyra procent.

livslängd hårddiskar

Western Digitals hårddiskar i storleksklasserna en och tre gigabyte hade mindre än fyra procents felfrekvens. Hitachis hårddiskar i samtliga storleksklasser (två, tre och fyra terabyte) hade en felfrekvens på mindre än två procent på årsbasis.

Utslaget på tre år överlevde 96,9 procent av Hitachis hårddiskar följt av Western Digital med 94,8 procent. Seagate hamnade långt efter med 73,5 procent.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning