Röststyrning är det hetaste i mobilvärlden. I stället för att pilla med det minimala skärmtangentbordet kan vi i mobilen använda rösten för att skriva text och ge kommandon.

Det här är även möjligt i datorn – med hjälp av tjänsten Dictation (som tidigare hette Ctrlq). Upplägget är enkelt. Du ser ett tomt papper framför dig på skärmen och när du klickar på Start Dictation aktiveras mikrofonen, och allt du säger börjar skrivas.

Texten kan du förstås kopiera till valfritt program med Ctrl+C, men du kan även klicka på Export för att spara en textfil på hårddisken. Använder du molntjänster som Dropbox eller Google Drive kan du även spara filen här.

Förutsättningen för att det här ska fungera är att du kör webbläsaren Google Chrome, eftersom den innehåller en röstfunktion på bland annat svenska.
Hur bra resultatet blir varierar förstås beroende på hur klart och tydligt du talar.

När vi testade att läsa in den här texten fick vi ungefär fem procent fel, men vi hade problem att få skiljetecknen rätt. Än så länge kanske Dictation inte kan ersätta tangentbordet, men det är spännande att se att tekniken faktiskt fungerar.