Lenovos tunna Yoga-datorer som först såg dagens ljus för ett par år sedan fick stor uppmärksamhet då de hörde till de allra första som experimenterade med notebook-formatet. De har en pekskärm skärm som går att vrida 360 grader bakåt vilket konverterar datorn till en surfplatta. I och med lanseringen av Windows 8 har nyskapande notebook-datorer blivit allt vanligare, och även Lenovo testar fler varianter på datorbyggen.

Lenovo Ideapad Flex 14

Konstruktion
En av dessa är Ideapad Flex 14, en mer traditionell och inte lika slimmad modell som Yoga, men mer stadigt byggd och billigare. Det är en 14-tums notebook med bra basprestanda för blandad användning. Den har ett chassi i stadig plast på utsidan och borstad plåt om du fäller upp locket. Chassit är svart, med en orange kant på vardera kortsidan som gör att den sticker ut lite i mängden. Det finns även en version med mer diskret grå kant.

Det som namnet Flex kommer ifrån är att det precis som med Yoga går att böja tillbaka skärmen och vända datorn, så att säga, ut och in. Men med Flex får du nöja dig med att komma en begränsad bit bakåt. Den går inte att fälla ihop helt med skärmen på utsidan, utan går att vrida så att den blir en upprättstående bordsdator, ungefär som en digital fotoram.

Riktigt vad man ska ha det till är vi inte helt säkra på. Är det för att kunna fälla upp och kolla på film, eller demonstrera något på ett möte? Då gör det väl ingenting om delen med tangentbordet sticker ut framför skärmen i stället för bakom?

Lenovo Ideapad Flex 14

Prestanda
Nåja, det är väl upp till var och en att använda sin kreativitet för att utnyttja möjligheten. Vi ser inte att det gör Flex 14 sämre som vanlig notebook på något sätt. Den presterar bra, är stadig i vanligt datorläge, och verkar inte dyrare än andra i samma klass.

Hårvarumässigt hittar vi här en Intel Core i5-proicessor av Haswell-typ, en av de vanligaste bland bärbara pc just nu, åtta gigabyte minne, och ett hyfsat snabbt Nvidia Geforce-grafikkort. Det gör att datorn hänger med bra även som enklare speldator. Kanske inte för senaste Battlefield och andra tunga 3d-spel, men det finns ju mängder av mindre krävande titlar att välja bland.

Hårddisken är en mekanisk disk på 500 gigabyte. Ungefär 30 av dem är avsatta till en speciell Lenovo-partition för systemfiler. Disken ska ha en åtta gigabyte ssd-del som ska kunna öka prestanda, men vi ser inte skymten av de hastigheter vi har fått med liknande hybriddiskar tidigare. Möjligen kan man få bättre prestanda över tid, men efter tre dagars användande ser vi ingen förbättring.

Lenovo själva utlovar upp till nio timmars batteritid. Det ser den bara ut att kunna uppnå om du sänker skärmens ljusstyrka så långt att den inte går att använda. Det bäste vi lyckas uppnå med minimal användning, flygplansläge på och lägsta användbara skärmljusstyrka var knappt sju timmar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning