Bay Trail, Intels nya generation av strömsnåla Atom-processorer, har varit på gång ganska länge nu. Intel lovade mycket på höstens stora utvecklarkonferens, och pratade om en ny era av tunna, lätta och fläktlösa datorer. Det var stora ord, men det verkar faktiskt som om nya Atom Z3770 som sitter i Dells nya Windows-platta faktiskt lever upp till hajpen. Åtminstone delvis.

Dell Venue 11 Pro
Venue 11 Pro har en riktigt bra och ljusstark ips-skärm. Upplösningen är inte i Ipad-klass, men duger till det mesta.

Konstruktion
Venue 11 Pro är en surfplatta som kör ”riktigt” Windows 8.1 i stället för Windows RT eller Android. Det är med andra ord en fullfjädrad pc som du kan installera vilka program du vill på, samt givetvis alla appar i Windows nya app-butik.

Plattan i sig är en inte extremt tunn men ändå bekväm sak med matt baksida, greppvänliga kanter och en gedigen känsla. Det här är en ”pro”-dator främst tänkt för business-användning, så designen är mer återhållsam än utstickande, men vi tycker den ser rent allmänt bra ut.

Baksidan är löstagbar, och det går att byta ut batteriet. Det är något vi nästan aldrig ser i den här typen av dator, och faktiskt också mer sällan i till exempel mobiltelefoner.

Dell Venue 11 Pro
Hela baksidan går att ta loss för att byta ut batteriet. Trots det känns den gedigen att håll i och jobba på.

I sitt grundutförande är den kanske inte så praktisk som ”vanlig” pc. Den väger lite i överkant jämfört med en Ipad eller Android-platta och även mer än en del konkurrerande pc-baserade plattor som Samsung Ativ Tab 3. Den säljs utan tangentbordsdel, till skillnad från till exempel Asus Transformer Book T100 eller Toshiba Portege Z10t. Tangentbordsdel med eller utan extra batteri samt en skrivbordsdocka finns att köpa som tillbehör. Priset för dessa ligger på runt en tusenlapp styck.

Bildskärm
Som surfplatta för app-gränssnittet funkar den utmärkt, men att hålla den i handen och försöka använda skrivbordsprogram är inte direkt praktiskt. Detta trots att skärmen och pekfunktionen i den är av hög kvalitet. 1 920 x 1 080 bildpunkter vilket ger godkänd punkttäthet på en 10,8 tums skärmyta, mycket hög ljusstyrka och bra färgåtergivning.

I Windows app-miljö har du utmärkt kontroll, och den som inte har för knubbiga fingrar bör även klara grundläggande navigation på skrivbordet. För mer detaljstyrning där kan du behöva pekpenna eller vanlig musstyrning med ett av tillbehören.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning