Under vintern har vi testat en och annan ny och högklassig allt i ett-dator som kombinerar utmärkta prestanda med god design och stor, högklassig, högupplöst bildskärm. Men dessa ligger alla i en prisklass som alla datorköpare kanske inte är helt bekväma med.

Samsung Ativ One 5
Samsung har satsat mycket på att få till ett stilfullt yttre i denna dator, som ju också fått namntillägget "Style". Och visst tål den att tittas på.

Design
Samsungs senaste bidrag till allt i ett-utbudet är en lite enklare och billigare modell, men vid första anblicken ger den ett mycket trevligt och exklusivt intryck. Designen påminner en hel del om Samsungs surfplattor Galaxy Tab och Note och Windowsplattan Ativ. Det är samma mjölkvita plast framtill och samma kromglänsande kant runtom. Foten den står på är i samma stuk och även bakifrån tål den att tittas på. Vi kan enkelt föreställa oss hur den pryder skrivborden på ett flådigt kontor eller i en reception.

Men det är en dator tänkt främst för hemmet, med sådana funktioner som tv-mottagare under huven, extra program för mediaspelning och hantering och fjärrkontroll på köpet. Den har också riktigt hyggliga små högtalare inbyggda. Inte direkt i klass med en soundbar, men med god återgivning av både bas och diskant om man inte trycker på med för mycket volym.

Samsung Ativ One 5
Nästan alla portar och anslutningar sitter i en rad på baksidan. Undantaget är en sd-kortläsare som sitter på ena kortsidan under en diskret lucka. 

Bildskärm
Bildskärmen är inget direkt märkvärdigt, en tn-panel på 21,5 tum som ger en behaglig bild och har ganska bra betraktningsvinklar för att inte vara av pls- eller ips-typ. Upplösningen är gamla hederliga 1 920 x 1 080 bildpunkter, vilket är fullt brukbart i den här storleken. Nya upplösningen qhd börjar så sakta ta över, men det gäller mest för större ytor som 23-27 tum.

Pekfunktionen är inte heller den direkt imponerande. Fingret fastnar i pekytan vid sveningar, och själva reaktionen från datorn släpar bitvis efter. Tur då att den medföljande musen är riktigt bra. Bekväm, precis och liksom själva datorn riktigt snygg. Likaså tangentbordet som är välbyggt och har extraknappar för Windows 8-kommandon. 

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning