Frågan är om jag ska kopiera min recension av Xperia Z1 och bara lägga till Compact efter produktnamnet. Men det gick ju inte riktigt visade det sig. För det finns faktiskt ett par påtagliga skillnader mellan Sonys Xperia Z1 och Z1 Compact. Något som bland annat märks i namnet.

Sony Xperia Z1 Compact
Stil och form har inte ändrats från Zperia Z1, inte heller IP-klassningen. Endast yttermåtten och skärmupplösningen. Och så priset.

Design och konstruktion
Först och främst är det förstås storleken som skiljer sig. Z1 Compact väger 33 gram mindre. Den är också 17 millimeter kortare, runt tio millimeter mindre bred och en millimeter tjockare. Z1 Compacts tjocklek beror förmodligen på att samma saker ska in på en mindre yta, och då får man väl stapla kiselbitarna på varandra.

Ip-klassningen är densamma som hos Z1 vilket innebär luckor för att komma åt usb-kontakt, sim- och micro sd-kort. Det finns så kallade pogo pins som gör att du kan använda ett ställ för att ladda utan att behöva pilla upp luckan, eller köpa en separat sladd som med magnetfäste sätter sig fast och laddar. Tyvärr säljer inte Sony några sådana själva. Hörlursuttaget är dock utan lucka, så där spelar det ingen roll om du vill hälla i vatten.

Hela designen är precis som Z1 vad gäller knappar och utseende, och det är inget negativt alls, utan Z1 Compact känns – och är – välbyggd och känns exklusiv.

Sony Xperia Z1 Compact
Z1 Compact är aningen tjockare än bredare och längre Z1. Kameran på baksidan är samma utmärkta som i storebror.

Bildskärm
Förutom viktskillnaden är skärmen också mindre. Från Z1s 5 tum har den krympts till 4,3 tum. Det är något som känns jättekonstigt när jag först tar den i min hand. Men det är helt enkelt en vanesak och bara efter några timmar har jag lärt mig att bemästra Z1 Compact.

Och då blir den helt plötsligt väldigt intressant. Upplösningen har skalats ner till 1280 x 720 pixlar men ger ändå en punkttäthet på 342 punkter per tum mot exempelvis den hos Iphone 5S som ”bara” är 326 punkter per tum.

Vore allt en tävling i punkttäthet hade Z1 med 441 stycken punkter per tum vunnit det här slaget, men faktum är att jag inte märker den blekaste skillnad när vi jämför de två telefonerna sida vid sida. Dessutom har Z1 Compact en IPS-skärm vilket gör att färgerna blir mer naturliga och dessutom är betraktningsvinklarna förbättrade.

Men visst blir det mindre skärmyta att använda för att läsa text på jämfört med en större skärm. Däremot är upplösningen inget som helst problem jämfört med de telefoner som har 1 920 x 1 080 i upplösning.

Sony Xperia Z1 Compact
Sony Xperia Z1 Compact kommer finnas tillgänglig i svart, gult, vitt och rosa.

Prestanda
Xperia Z1 Compact skulle man kunna tänka är för Samsungs Galaxy S4 vad Galaxy S4 Mini är, men den jämförelsen är så fel den kan bli. Z1 Compact bygger nämligen på precis samma plattform som storasystern Z1, medan Galaxy S4 Mini är både mindre och sämre än Galaxy S4. Z1 Compact har fyrkärnig Krait 400-processor som är klockad i 2,2 gigahertz.

Den har också 2 gigabyte ramminne och rätt snåla 16 gigabyte inbyggt minne för lagring, med möjlighet att trycka in ett mikrosd-kort på upp till 64 gigabyte. Kameran har även den samma förträffliga specifikationer som Z1 och i stort sett är allt precis likadant.

Med en mindre skärm och lägre upplösning borde ju batteritiden markant kunna förbättras. Dock sitter det i Z1 Compact ett batteri på 2300 mAh medan Z1 har ett på 3000 mAh, inget av dem är förstås utbytbart vilket tyvärr verkar vara fallet nu för tiden.

Specifikationerna säger att Z1 Compact ska ha en lägre batteritid än Z1, och vi märker att Z1 Compact faktiskt laddar ur snabbare när de två ligger sida vid sida med full ljusstyrka och spelandes video. Som brukligt är det dock ett måste – i princip – att ha laddare på de ställen du befinner dig om du ska använda telefonen mycket. Men det gäller ju alla telefoner nu för tiden.

Omdöme
När Z1 släpptes låg den initialt på kring 6 000 kronor. Z1 Compact ligger istället kring 4 600 kr. I dagsläget kan du förvisso hitta Z1 för strax över priset för en Z1 Compact, så det kan absolut vara ett intressant alternativ om du vill ha större skärm.

Z1 Compact är lätt att hantera med en hand. Den är överlag bättre för dig med lite mer nätta fingrar, utan att för den delen vara ett sämre alternativ rent prestandamässigt. Den fick till och med aningens bättre resultat i våra benchmarktester, men skillnaderna var så små och fluktuerade tillräckligt när testerna upprepades för att det ska handla om någon reell skillnad.

Det börjar kännas lite tradigt att hylla Sony gång på gång. Men de släpper så bra telefoner att konkurrenter som Samsung och LG nästan börjar kännas omoderna. Eller snarare är det så att Sony känns fräscha och nyskapande. Och nu när priset är så pass relativt lågt vid lansering finns det inget att göra annat än att ge den ett toppbetyg. För Sony är helt enkelt bäst på Androidtelefoner just nu.

Sony Xperia Z1 Compact D5503
Tillverkare: Sony, www.sony.se
Systemkrets: Snapdragon 800 MSM8974.
Processor: Krait 400, 2,2 GHz quad core.
Skärm: 4,3 tum ips, 1 280 x 720 bildpunkter (342 ppt).
Minne: 2 GB ram.
Lagring: 16 GB flash, plats för micro sd-kort.
Kamera: 20 megapixel bak, 2 megapixel fram.
Operativsystem: Android 4.3 vid lansering, utlovad uppdatering till 4.4.
Batteritid: Cirka 18 timmar samtal, 550 timmar standby.
Övrigt: Vattentät (IP58).
Storlek: 12,7 x 6,5 x 1 cm.
Vikt: 137 g.
Pris: 4 600 kronor.

Plus: Skärmen. Kvaliteten. Utbyggbart minne. Vattentålig.
Minus: Något sämre batteritid än Z1.
Betyg:  (9 av 10)

Sony Xperia Z1 Compact D5503

Bästa pris just nu: 2490 kr