Du som inte redan har fått ditt orange kuvert lär få det snart. Så här i början av året skickas brevet, som innehåller information om vår framtida pension, ut till alla svenskar i rätt ålder.

Funderar du på vad som gäller för pensionen finns det många sajter och appar som kan hjälpa dig. Här är några av de bästa:

Pension

Bättre än ditt orange kuvert

Ditt orange kuvert ger dig svar på många frågor om din pension.
Det finns dock ett bättre sätt att få överblick, och det är att logga in på sajten Minpension med ditt Bank-ID. Här samlas all information från både staten och pensionsbolagen.

Tjänsten, som nyligen fick en ansiktslyftning, har många avancerade funktioner. Du kan bland annat simulera åtgärder för att höja din pension.


Pension

Pressa dina avgifter

Många pensionsinstitut tar ut höga avgifter och om du vill minska dem kan du använda Pensionsguiden från den oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Fyll i dina uppgifter så ser du vilka företag som tar minst och mest i avgift. Du får även andra tips om hur du kan maxa din pension.


Pension

Så funkar pensionen

Har du svårt att förstå hur det svenska pensionssystemet fungerar? Pensionsmyndigheten har en pedagogisk sajt som förklarar vad som är vad – och hur du själv kan påverka pensionen.
Pension

Byt fonder i mobilen

Du vet väl att du själv kan byta fonder i premiepensionen? Det här går att göra på Pensionsmyndighetens sajt, men också i appen Byt fonder. För att byta krävs att du legitimerar dig med någon form av Bank-ID.


Pension

Pension i solen

EU:s fria rörlighet gäller även pensionen, så det är med andra ord möjligt att ta ut den i exempelvis soliga Spanien och Portugal. Är du osäker på hur det funkar finns mer information på EU:s informationssida.