Epson Workforce Pro WP-4535 DWF är en allt i ett-skrivare inriktad på att användas i företag eller ett hemmakontor. Epson satsar på bläckstråleskrivare som utmanar laser som traditionellt används för kontorsändamål. Den här skrivaren marknadsförs av Epson som snabbare än laser, och sägs dra halva kostnaden per utskrift jämfört med de tio bästsäljande laserskrivarna.
Epsons serie Workforce Pro-skrivare är ett nytt koncept där skrivarna är konstruerade för att ersätta färglaserskrivare för små företag.

Konstruktion
Det är en robust maskin, lika bastant som laserskrivare i den här prisklassen, men vikten är hanterbar – 13,8 kilo gör den till en medelviktare. Ett nedre pappersfack rymmer 250 ark och ett bakre fack rymmer 80, och till skillnad från laserskrivare kan WP-4535 också skriva ut foton på fotopapper.

Det går också att bygga på med ytterligare ett pappersfack för 250 ark (tillval) och således få en kapacitet på 500 ark (totalt 580 om man inkluderar det bakre facket). Generöst för en skrivare i den här prisklassen, och kommer väl till pass för kontorsändamål där kanske fler använder samma skrivare.


Epson Workforce Pro WP-4535 DWF är bastant för att vara bläckstråle. Men det är med färglasrar den ska jämföras, och då är den inte så stor.

Funktioner
Som sig bör i en kontorsmaskin finns en automatisk arkmatare upptill, och ett extra pluspoäng får den för att den också automatiskt kan hantera dubbelsidiga original. Självklart finns då också automatisk duplex för utskrifter inbyggd. Att byta bläck är smärtfritt. Du öppnar luckan framtill och kommer direkt åt de fyra bläckbehållarna som du enkelt tar ut och trycker in nya.

Wifi och ethernet, utskrift via mejl och från smartphone finns också stöd för. På kontrollpanelen finns en färgskärm och knappar för navigering och funktionsval. Fax finns också inbyggd. Usb-uttaget framtill kan inte användas för pictbridge, utan bara för att ansluta andra usb-enheter till. Du kan skanna till ett usb-minne men inte skriva ut från det.

Epson Workforce Pro WP-4535
Fyra rejäla färgpatroner ger skrivaren en riktigt imponernade utskriftsekonomi med låg sidkostnad.

Prestanda
Epsons prestandautsaga håller i stort vad den lovar. I vårt test kom WP-4535 upp i samma utskriftshastighet som några av de fem testade färglaserskrivarna i jämförandetest i förra numret av PC för Alla. Vi mätte upp till 14,5 sidor text per minut (Epson uppger upp till 16 sidor/minut). Däremot fick vi bara it åtta färgsidor mot de utlovade elva.

Utskriftskostnaden var anmärkningsvärt låg, med halva kostnaden eller ännu lägre per sida, jämfört med de fem skrivare vi testade. (svartvit text cirka 12 öre per sida / färgsidor ca 44 öre per sida) (Den lägsta kostnaden i jämförandetestet var 23 öre för svarvitt och 1 krona 10 öre för färg).

Kvalitet
Kvalitetsmässigt håller skrivaren bra kvalitet. Text blir skarp och lättläst, men granskar vi med lupp syns lite korniga teckenkanter. Färgutskrifterna är klara och fina, och även om det inte är en fotoskrivare i egentlig mening och inte heller ger den kvalitet som sådana ger, så får du ut tillräckligt fina foton, med bra färgåtergivning och skärpa som duger för de flesta användningar.

Skannern levererar snabbt skarpa och fina resultat. Även kopiorna ligger väldigt nära originalen i skärpa, färg och klarhet.

Omdöme
Det här är inte första gången en skrivartillverkare försökt placera bläckstråle i företagssegmentet. Men den här skrivaren utmanövrerar verkligen laser i flera avseenden.

Epson Workforce Pro WP-4535 DWF
Tillverkare/kontakt: Epson, www.epson.se
Teknik: Multifunktionsskrivare, bläckstråle.
Anslutningar: usb, wifi 802,11n.
Display: Lcd, 2,5 tum.
Utskriftsupplösning: Upp till 4800 x 1200 dpi.
Bildläsarupplösning: Upp till 1200 dpi.
Antal bläckpatroner: 4 st (cyan, magenta, gyl, svart).
A4-utskrifter per minut (svart text): 14,5.
Utskriftshastighet A4-foto: Cirka 1 minut 40 sekunder.
Dubbelsidig utskrift: Ja.
Pappersmagasin: 2 st (250 + 80 ark) (Tillval: 250 ark).
Kantfri utskrift: Nej.
Strömförbrukning: 19 W (drift). 9,5 W (beredskap), 3,8 W (energisparläge).
Ljudnivå: 48 dBA (max).
Storlek: 46 x 42 x 34,1 cm.
Vikt: 13,8 kg.
Pris: 2 300 kronor.
Pris bläckpatroner*: 438 kronor (svart), 494 kronor (färg).
Bläckkostnad per A4-utskrift (svartvitt/färg): 12,8 öre/43,5 öre.

Plus: Snabb utskrift. Automatisk duplex-kopiering och utskrift. Mycket låga driftskostnader.
Minus: Kan inte skriva ut från usb-minnen.
Betyg:  (9 av 10)