Kanske vill du säga vad du tycker och tänker om Sveriges politik, göra en kokbok på nätet eller har du alltid drömt om att driva en egen tidning om film. Och har du ett eget företag, skapar musik eller skriver böcker, då är bloggen ett utmärkt sätt att marknadsföra dig på.

Oavsett vad du vill publicera, är det bloggverktyget Wordpress som gäller. En femtedel av de tio miljoner största sajterna på internet hanteras i dag med hjälp av Wordpress.

 

Vad är Wordpress?

Den första versionen av Wordpress kom 2003, och var då ett relativt enkelt system för att hantera en blogg. Sedan dess har plattformen vuxit ordentligt. I dag kan du bygga de flesta typer av sajter med Wordpress, oavsett om det är en företagssajt, e-butik, online-tidning, föreningshemsida – eller en helt vanlig blogg.

Rent tekniskt är Wordpress ett publiceringssystem byggt i skriptspråket php, som körs på en webbserver. Det låter dig bygga och hantera en webbplats utan att behöva skriva någon egen kod. Eftersom det är utvecklat med öppen källkod får du som kan och vill anpassa det efter behov. Det är dock sällan det finns något skäl till det.

En av Wordpress största styrkor är nämligen det enorma utbudet av tillägg och färdiga teman. Tillägg låter dig lägga in alla möjliga typer av funktioner på din sajt, och med ett tema får du hela din grafiska mall för sajten. Det enda du behöver göra är det roliga, det vill säga att fylla webbplatsen med innehåll.
 

Det här behöver du

För att köra Wordpress behöver du en webbserver med stöd för php och Mysql. Php är det skriptspråk som systemet är utvecklat i och Mysql är en databas som lagrar alla dina texter, inställningar, statistik och annat. Det är här webb­hotellet kommer in i bilden.

Ett webbhotell låter dig ha en egen domän och utrymme på deras webbservrar. De allra flesta har php och Mysql som standard, men kontrollera helst, genom att ringa eller mejla, att de hanterar Wordpress innan du hyr in dig.

Marknaden för webbhotell är en djungel och det kan vara svårt att välja rätt. Priserna skiljer sig väldigt mycket, men som regel finns det skäl till varför en del kostar 5 kronor i månaden medan andra tar 200 kronor. Support, stabilitet och säkerhet (till exempel backup) är viktiga egenskaper lite beroende på ditt syfte med sajten.

Det finns sajter som låter dig söka efter webbhotell, till exempel www.comparias.se/webbhotell. Men det bästa alternativet är att fråga runt. Kolla vilka webbhotell dina bekanta rekommenderar, och läs åsikter i forum som eforum.idg.se eller www.wn.se.
 

Så installerar du Wordpress

Själva installationen av Wordpress är inte speciellt komplicerad. På de flesta webbhotell får du installera det manuellt, men det är väldigt enkelt. Du laddar bara ned den svenska översättningen av Wordpress gratis från sv.wordpress.org. Följ sedan steg för steg-guiden nedan.

En del webbhotell, till exempel Loopia, Binero och City Network, har tjänsten One Click-installer. Det innebär att du i princip bara behöver klicka på en knapp för att installera Wordpress på din domän. Du hittar den här tjänsten från administrationssidan på webbhotellet. Du fyller i namn på din blogg (vilket du kan ändra sedan), e-post och inloggningsuppgifter, och därefter sköts installationen automatiskt.

När Wordpress är installerat kommer din blogg att vara igång, och du kan se den genom att surfa till din domän. Som standard används ett grundtema, och det finns ett exempel­inlägg med en kommentar, som du raderar. För att logga in på administrationssidan går du till www.dindomän.se/wp-admin. Skriv in uppgifterna du har angav vid installationen.

blogg wordpress
Klick. Med One Click-installer hos Loopia installerar du Wordpress automatiskt.
 

Hantera din blogg

Vid en första anblick kan administrationsgränssnittet i Wordpress verka överväldigande. Men när du tagit dig över den första tröskeln, kommer du att inse att det är logiskt och lättförståeligt.

De olika funktionerna är indelade i kategorier i menyn till vänster. Från de här sidorna gör du allt med din blogg – ändrar utseende, lägger till finesser, postar artiklar, hanterar bilder och andra filer med mera (läs mer i administrationsguiden nedan).

Själva gränssnittet är uppbyggt av olika paneler som du kan flytta runt efter eget behov. Klicka på fliken Panelinställningar överst för att få fram en lista över vilka paneler du vill ha aktiverade och hur många kolumner du vill använda.

Det finns en par grundläggande saker du kan börja med, och det första är att se till att Wordpress och de förinstallerade tilläggen är uppdaterade till de senaste versionerna. Det här görs i stort sett automatiskt när du klickar på Uppdateringar i menyn och därefter följer instruktionerna. Siffran efter Uppdateringar talar om hur många det gäller.

Under Inställningar, Allmänt ställer du in hur tid och datum ska visas. Standard är amerikansk, så för att göra det svenskt väljer du först rätt värde i Tidzon. Därefter ändrar du Datumformat till Egen och värdet Y-m-d. Tidsformat har 24-timmarsmodellen överst i listan.

blogg wordpress
Rätt tid. Justera inställningarna för att visa datum och tid enligt svensk standard.

Under Permalänkar bestämmer du hur webbadresserna till dina inlägg ska se ut. Gör detta redan från början. Om du ändrar i efterhand kan det ställa till det för dina placeringar i sök­motorer.
 

Välj en snygg design

Det finns tusentals grafiska teman till Wordpress som du kan använda dig av, så att du slipper syssla med webbdesign. De flesta är gratis, men det finns även ett stort utbud av professionella teman för dig som är villig att betala en slant.

blogg wordpress
Enkel bas. Så här ser din blogg ut efter en installation av Wordpress – snart blir den snyggare.

Vill du ha ett exklusivt tema kan du antingen bygga ett själv, eller anlita någon av alla de webbyråer som är inriktade på just Wordpress-teman. Ett proffs som kan allt som är värt att veta om Wordpress-teman är Thord Daniel Hedengren. Han har skrivit två engelska böcker om hur du skapar egna teman, samt en svensk bok; Webbpublicering med Wordpress, som du kan ladda ned gratis från tdh.se.

– Identifiera dina behov utifrån vilket budskap du har och vilket du vill få ut, förklarar han. Naturligtvis ska du ha ett tema som återspeglar ditt budskap, och inte bara någon flashig ­variant som ser häftig ut.

Thord Daniel Hedengren tipsar även om att du ska satsa på ett tema som redan från början är anpassat för mobilsurf. Responsiv webbdesign kallas det när sajtens utseende anpassar sig efter vad besökaren har för enhet och skärmstorlek.

blogg wordpress

Du hittar massor av bra teman på wordpress.org, vilka du kan söka efter via administrationssidan Utseende, Teman, Installera tema. Att välja ett tema som ligger hos Wordpress är att rekommendera, eftersom det då uppdateras automatiskt.

– Du vill förstås ha ett tema som uppdateras löpande, konstant förbättras och dessutom är lätt att uppdatera, säger Thord Daniel Hedengren.

Ett sätt att göra ett relativt vanligt tema mer personligt, är att välja ett där du kan anpassa sidhuvudet. Du kan då göra ett eget sidhuvud i form av en stor bild som du laddar upp och aktiverar via temats inställningar.

För att bestämma vad som ska finnas i sidospalterna, tar du en titt under Utseende, Widgets. Det är här du placerar ut listor, rutor och annat på valfritt ställe. Du drar och släpper widgetar mellan rutan Tillgängliga widgets och de sidopaneler och andra fält som finns till höger. Vilka fält som finns beror på vilket tema du använder dig av.

blogg wordpress
Design. Du söker bland massor av gratis teman direkt från Wordpress, och installera dem med ett klick.

Du bör ha widgetar för Senaste inläggen, Arkiv och Sök. I övrigt kan du välja vad du tycker är nödvändigt. De flesta widgetar låter dig göra inställningar, till exempel hur många rubriker som ska listas under de senaste inläggen.
 

Skriva och publicera texter

I Wordpress finns det två sätt att publicera en text, antingen som inlägg eller sida. Skillnaden är att sidor, vars innehåll inte kommer dyka upp som bloggpost, är statiska och därför passar för information som kontaktsidor och annat. I många mallar dyker sidor automatiskt upp i menyer, med rubriken som länk.

Inlägg är däremot dina bloggposter. De allra flesta texter du publicerar är sålunda under Inlägg, Skapa nytt. Att posta nya inlägg är enkelt, tack vare en lättförståelig redigeringsdel. Du hittar ett fält för din rubrik, och en ruta för själva inlägget. Om du klickar på ikonen längst ut till höger, öppnas ännu en menyrad med fler grafiska funktioner.

Dina inlägg publiceras i så kallade kategorier, vilka du lägger till genom att välja Kategorier i menyn Inlägg. Här kan du lägga till kategorier som Appar, Mobiler, Android och så vidare, beroende på vad du bloggar om.

blogg wordpress
Nytt. Att posta nya inlägg på din blogg är enkelt med Wordpress.

Håll antalet kategorier lågt! Behöver du kunna sortera dina inlägg efter mindre områden, är det bättre att använda etiketter. Du har säkert sett etiketter, också kallade för taggar, användas på andra sidor – till exempel pcforalla.se. På sidan för att skapa nytt inlägg finns en ruta avsedd för etiketter.
  

Utveckla sajten med tillägg

Med hjälp av Tillägg kan du lägga in funktioner. Det finns tillägg inom alla möjliga områden. En del tillägg förbättrar funktioner i Wordpress administrationsgränssnitt, andra används för att underhålla servern genom att ta backup eller trimma databasen, men de flesta tillför något för dina besökare. I rutan nedan hittar du ett populärt tillägg för sociala nätverk.

Som standard installeras Wordpress tillsammans med tillägget Akismet. Se det som en bonus – det är ett bra verktyg som används för att städa bort spam från dina kommentarer. Och det behövs, för de allra flesta Wordpress-bloggar blir utsatta för kommentarspam. Ett alternativ är att använda ett annat system för kommentarer – disqus.com är populärt.

Nu har du grunden för din nya blogg och det är bara att börja skriva bloggposter. Fokusera på det från början, och låt design, funktioner och annat läggas till allt eftersom. Din blogg behöver inte vara perfekt redan från början. Det är roligare att utveckla den med tiden.
 
 

Här är alla tre delarna i bloggskolan:

  • Del 1: Så skaffar du ett bra webbhotell, installerar Wordpress och kommer igång med grunderna. (Den här delen.)
  • Del 2: Du lär dig att utveckla och hålla liv i din blogg, skaffa fler besökare och behålla dem. (Den delen hittar du här.)
  • Del 3: Ta din blogg till nästa nivå – bli ett proffs och börja tjäna pengar med annonser på den. (Den delen hittar du här.)

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program: Wordpress.
Tid: 2 timmar.

Det här behöver du:

  • Webbhotell med php och Mysql.
  • Publiceringssystemet ­Wordpress.
  • Ftp-klient.

Det här lär du dig:

  • Hur du installerar en ­Wordpress-blogg.
  • Grunderna i att administrera Wordpress.
  • Börja publicera bloggposter.