Den nya wifi-standarden 802.11ac har höjt prestandataket rejält för trådlösa nätverk, och är en välbehövlig vitamininjektion i många hemmanätverk, där kraven på maxad bandbredd och låga svarstiden blir allt högre.

En enskild videoström eller nedladdning kanske inte behöver den extra hastigheten, men i många hem delas samma wifi av fyra, fem datorer, surfplattor, tv-apparater och telefoner samtidigt, och om det inte ska bli trafikstockning krävs både högt i tak och bra prioriteringsrutiner i routern.

Prestanda
Men bara för att det står AC på routern är det inte säkert att alla sådana är lika snabba. Det finns, precis som för tidigare wifi-tekniker, olika grader av prestanda och konfiguration för ac-routrar. Den senaste i raden heter AC1900, där 1900 är den sammanlagda hastigheten på de två frekvensbanden, 600 megabit per sekund på 2,4 gigahertz-bandet och 1300 på 5 gigahertz. Andra varienter på AC-wifi är AC1750 (450 + 1300 megabit per sekund) och AC1200 (300 + 867 megabit per sekund). De tidigare har varit en kombination av 802.11n-teknik på den lägre frekvensen och 802.11ac-teknik p 5 gigahertz, med med en ny krets från Broadcomm som ger äkta dual band ac-kapacitet.

Linksys EA6900

På papperet låter det imponerande, men i verkliga livet är det ingenting som de flesta användare kommer kunna märka någon skillnad på, Det handlar som sagt om en liten förbättring på det ena frekvensbandet, och för att kunna utnyttja den behöver du en mottagare för signalen som använder samma Broadcomm-krets. I dagsläget innebär det antingen ett instickskort från Asus till stationära datorer eller en annan AC1900-router som brygga. Mest imponerar den faktiskt när den körs i 802.11n-läge.

Det är ingen tvekan om att prestanda är bra, men vi kan inte se att den presterar bättre än de AC1750-routrar vi testat. Möjligen går den att skrämma upp i högre prestanda med exakt rätt utrustning och optimala förhållanden, men när har man sådana i verkliga livet?

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning