Funktioner
Att det står AC1900 i stället får AC1750 på EA6900 ser vi som ett marginellt plus. I stället är frågan om dess övriga funktioner och kvaliteter kan rättfärdiga en ganska hög prislapp. Routern blir din för knappa 1 500 kronor. Det är tre gånger så dyrt som de billigaste AC-routrarna, och femhundringen mer än många med AC1750-teknik och mängder av nyttiga funktioner.

Linksys router har ändå det mesta du kan tänkas behöva. Här finns fyra fasta gigabit-portar för internt nätverk och en för internetuppkoppling, upnp och dlna-stöd för mediaströmning, möjlighet att koppla upp diskar, nätverkskameror och skrivare via usb, stöd för filöverföring med ftp och Samba, gäståtkomst på separat ssid och en handfull andra smarta funktioner.

Linksys EA6900

Användarvänlighet
Att installera och sköta routern går ganska lätt, speciellt om du registrerar sig på Linksys webbtjänst Smart Wi-Fi. Då får du också möjlighet att få fjärråtkomst till anslutna usb-hårddiskar, automatiska firmwareuppdateringar och tillgång till en ovanligt funktionsrik föräldrakontroll.

Liksom många routrar nuförtiden så sköts den enklast med en app i surfplattan eller smartphonen. Där får du ett snyggt grafiskt gränssnitt till alla viktiga funktioner och även en mindre nätverkskunnig användare får anstränga sig för att ställa till med problem. Även manuella inställningar i routerns webbgränssnitt är väl strukturerade och för det mesta läggbegripliga. Både appen och webbgränssnittet är på svenska.

Omdöme
Vore det inte för det höga priset hade det här varit ett solklart val. Den är välbyggd, funktionsfik, snabb och faktiskt riktigt snygg att titta på. Ett par saker saknas för att den ska vara fulländad, som Itunes-server och inbyggd torrent-klient, men det som verkligen sticker i ögonen är prislappen.

Det finns andra lika bra routrar i dag till en betydligt lägre kostnad. Är det bara den lilla extra prestandan som är säljargumentet är det tveksamt om det är värt det. Är kostnaden inte ett bekymmer för dig, så är det dock ett tveklöst bra köp.

Linksys EA6900
Tillverkare: Linksys: www.linksys.com
Trådlösa protokoll: 802.11a/b/g/n/ac.
Frekvensband: 2,4 Ghz, 5 GHz.
Anslutningar: 4 st lan, wan, usb 2, usb 3, 1 wan, 4 st gigabit ethernet lan.
Säkerhet: Wep, pwa, pwa2, spi, wps, vpn-passthrough med mera.
Upnp: Ja.
Filserver: Ja.
Skrivarserver: Ja, med virtuell usb.
Prestanda, 3 meter: 499 Mbps.
Prestanda, 10 meter: 302 Mbps.
Prestanda, 10 meter + vägg: 191 Mbps.
Strömförbrukning: 9,5 W.
Övrigt: Konfiguration med NFC, smartphoneapp.
Storlek: 25,6 × 20,5 × 10,5 cm. (inkl. antenner)
Vikt: 595 g.
Pris: 1 500 kronor.

Plus: Goda prestanda. Många funktioner. Lätt att installera.
Minus: Ingen Itunes-server. Högt pris.
Betyg:  (8 av 10)

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning