Säkerhetsexperten David Jacoby på Kaspersky Lab fick i onsdags ett tips om att Aftonbladet visade en annons som innehöll skadlig kod. När han undersökte saken upptäckte han att uppgifterna stämde. En av webbplatsens annonser innehöll skadlig kod som riktade sig mot användare av Internet Explorer.

När en besökare med Internet Explorer besökte Aftonbladets webbplats och exponerades för den skadliga annonsen skickade den användare vidare till en domänadress i Nederländerna (windowsdefence-sn.nl). På den webbplatsen visades en dialogruta som utgav sig för att vara en varning från Microsofts säkerhetsprogram, Security Essentials.

nätfiskeattack aftonbladet

Dialogrutan var dock genererad av den skadliga webbplatsen och inte av Microsofts säkerhetsprogram. I det meddelande som visades uppgav det falska meddelandet att användarens dator är smittad med flera säkerhetshot.

För att rensa dessa uppmanas användaren att klicka på en knapp. Klickade användaren på knappen så utnyttjas ett säkerhetshål i vissa versioner av Internet Explorer och ett skadeprogram laddas ned till datorn.

David Jacoby kontaktade Aftonbladet om problemet och den skadliga annonsen togs bort inom kort.

PC för Alla kontaktade David Jacoby för att ta reda på mer kring den skadliga koden och vem som är ansvarig för säkerhetshotet. Han har dock kontaktats av Aftonbladet i frågan och får av sekretesskäl inte kommentera ärendet i detalj.

David Jacoby uppger dock att Aftonbladet i går torsdag än en gång visade en skadlig annons under en begränsad tidsperiod, något som antyder att problemet inte är helt löst ännu.

Enligt David Jacoby är det viktigt för användarna att förstå att det inte bara är skumma webbplatser som kan drabbas av skadlig kod, utan även etablerade legitima webbplatser.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning