Om du tycker att webbläsaren Mozilla Firefox känns seg kan det finnas flera möjliga orsaker till detta. Dock är en av de vanligaste att de tillägg som installerats använder för mycket minne. Du kan avgöra vilka av dina tillägg som hämmar prestanda med hjälp av den här tekniken.

firefox tilläggGoogle Chrome har en egen aktivitetshanterare som du kan använda för att kontrollera sådant här, men i Firefox saknas fortfarande den funktionen. Men, kanske lite paradoxalt, du kan ta reda på minnesförbrukningen hos dina tillägg genom att installera ytterligare ett tillägg.

Baserat på den information du får fram kan du bestämma vilka tillägg som är värda att behålla. Observera att en hög minnesanvändning inte auto­matiskt innebär problem, men det kan vara en tänkbar orsak.

firefox tillägg
1. Hämta tillägg. Klicka på Firefox längst upp till vänster i webbläsaren och sedan på Tillägg. Skriv maier i sökfältet uppe till höger. Bläddra ned till about:addons-memory (via länken Se alla resultat under träfflistan) och klicka på Lägg till i Firefox.

firefox tillägg
2. Installera. Fönstret Programvaruinstallation öppnas och ­varnar för att installera sådant som du inte är säker på. Klicka på knappen Installera nu nedtill i fönstret. Ett litet meddelande informerar dig om att tillägget har installerats.

firefox tillägg
3. Kontrollera. Gå därefter till adressfältet och skriv in about:addons-memory. En lista på dina aktiverade Firefox-tillägg visas. I kolumnerna Användning och Tillägg ser du deras ­minnesanvändning i storlek och procent.

firefox tillägg
4. Åtgärda. Stor minnesanvändning kan innebära ett problem, men behöver inte göra det – läs informationen längst ned på sidan. Klicka på Firefox och sedan på Tillägg, så kan du inaktivera dina tillägg och jämföra effekten.

Fakta

Svårighetsnivå: Medel.
Program/tjänst: Firefox.
Tid: 10 minuter.
Det här lär du dig:

  • Att kontrollera minnes­användningen hos dina ­Firefox-tillägg.