Med vattentätt chassi ned till 15 meters djup kan du få riktigt spektakulära bilder och video. (Foto: Anders Örtegren)

Nikon AW1 är baserad på tekniken i Nikon 1-systemet, en populär serie spegellösa systemkameror. Barnfamiljer är nog en av målgrupperna som Nikon siktar på med AW1. En familjekamera som tål smuts, fukt, kan ta några smällar och som du kan använda när du snorklar. Det är ganska talande att innandömet i AW1 i praktiken är samma som i den familjeinriktade Nikon 1 J3, inte den mer entusiast­inriktade V2.
 Nikon AW1
Designen på Nikon AW1 är i princip densamma som de andra kamerorna i 1-serien, ett kamerahus i kompaktkamera-stil med Nikons utbytbara objektiv i CX-serien. Det går att använda CX-objektiv, men det finns speciella vattentäta till AW1.

Bildkvalitet
Precis som i en J3 har du alltså en entumssensor på 14 megapixel. Bildkvaliteten är som de övriga 1-kamerorna: Upp till iso 1 600 är inga som helst problem och även om det börjar bli en del brus vid iso 3 200 så håller den färg- och tonomfånget riktigt bra. Detaljrikedomen på låg känslighet är bra och tonomfånget tillåter att du lyfter skuggor.

Konstruktion
Men AW1 är framför allt vattentät ned till 15 meters djup. De speciella undervattensobjektiven, just nu bara två stycken, har rejäla tätningar mot kamerahuset. Du får ta i lite grann när du ska byta objektiv. Det går att montera de vanliga CX-objektiven på AW1, men då är den givetvis inte vattentät. De speciella undervattensobjektiven passar där­emot inte på övriga 1-kameror. AW1 har en uppfällbar blixt, vattentät den med. Den har dessutom inbyggd gps och kan logga hur du rör dig och på vilken höjd du befinner dig, vilket ihop med stryktåligheten gör AW1 intressant för friluftsmänniskor.

AW1 har ganska få yttre reglage och kameran är tydligt byggd för att köras i auto- eller scenlägen. Och ja, det finns inställningar specifikt för undervattensfoto.

Nikon AW1
Nikon AW1 finns tillgänglig i tre färger: Svart, grått och vitt.

Funktioner
AW1 har precis som de övriga 1-kamerorna finesser som att ta en hel bildserie i hög hastighet som du sedan kan granska som ett slow motion-klipp och välja de bilder du tycker bäst om. Eller höghastighetsläget med 15 bilder per sekund med autofokus och upp till 60 bilder per sekund utan autofokus.

Rent praktiskt fungerar AW1 bra, den fokuserar lika blixtsnabbt som övriga 1-kameror, serietagningen är rolig för actionbilder. Bildkvaliteten är bra och kameran känns gedigen.

Nikon AW1
Kameran har få kontroller för att vara en systemkamera, och passar kanske bäst för semesterfotografen. Den har gps och geotagging-funktion, men tyvärr ingen wifi.

Ser vi till svagheter så är ett problem med AW1 att den kommer att locka entusiaster, men har en hantering gjord för semesterfotografen. Vill du använda exponeringskompensation eller på något annat sätt ta kontrollen blir AW1 lite bökig. För undervattensfoto saknas ett fisheye-objektiv. Och vi saknar inbyggd wifi, tänk att kunna kopiera bilder utan att behöva öppna upp kameran.

Omdöme
Nikon AW1 är ändå en riktigt rolig kamera, och en du kan få många bra bilder med tack vare att den alltid kan vara med. Oavsett förhållanden.
Med sin historia på området känns det naturligt att Nikon nu bygger en vattentät systemkamera. Idén är helt rätt, och bilderna blir kanon, men vi saknar ett par uppenbara objektiv och funktioner.

Nikon AW1
Tillverkare: Nikon, www.nikon.se
Upplösning: 14 megapixel.
Sensorstorlek: Entum (8,8 x 13,2 mm).
Objektivfattning: Nikon CX.
Skärm: 3-tums (921 000 pixlar).
Sökare: Ingen.
Serietagning: 15 bilder/sek (60 bilder/sek med begränsad AF)
Inbyggd blixt/mikrofoningång: Ja/nej.
Minne: Sd.
In/utgångar: Usb (med integrerad video), hdmi-mini, wifi
Storlek: 11,4 x 7,2 x 3,7 cm.
Batterikapacitet: 220 bilder.
Vikt: 202 gram med batteri och minneskort, men utan objektiv
Pris: 6 500 kr med 11-27/3,5-5,6 OIS

Plus: Vattentät och stryktålig. Bra bildkvalitet. Extremt snabb.
Minus: Ingen sökare. Inbyggd wifi hade varit bra.
Betyg:  (8 av 10)