I går blev det klart att Facebook köper upp meddelandetjänsten Whatsapp för 16 miljarder dollar, motsvarande drygt hundra miljarder kronor. Värdet på affären uppgår dock till hela 19 miljarder dollar (cirka 123 miljarder kronor) då Whatsapps anställda även får aktieoptioner i Facebook värda tre miljarder dollar.

En rekordsumma med tanke på att Whatsapp startades för endast fem år sedan.

Trots sin ringa ålder har Whatsapp lyckats samla på sig cirka 450 miljoner aktiva användare världen över. Onekligen ett användarantal som betyder mycket för Facebook som nu har över 1,2 miljarder aktiva användare.

Facebook erbjuder dock redan meddelanden mellan sina användare. Både i en webbläsare och med hjälp av appen Messenger som finns för mobiltelefoner. Facebooks vd. Mark Zuckerberg, erkände i går att svagheten med Facebooks meddelanden är att det endast fungerar smidigt mellan användare som har ett konto på Facebook.

Dessutom når meddelanden på Facebook inte fram till mottagaren lika snabbt jämfört med Whatsapp. Whatsapp fungerar på ungefär samma sätt som en kombination av sms och mms, användarna kan skicka snabba meddelanden med text, bilder och ljud direkt till en persons mobiltelefon. Det enda som krävs är Whatsapp installerat och en internetkoppling.

Enligt Mark Zuckerberg är Whatsapp så mycket billigare att använda än sms att tjänsten mer eller mindre ersatt sms hos många användare världen över.

Whatsapp kommer enligt Mark Zuckerberg inte att ersätta Facebooks meddelanden. Enligt honom kommer Whatsapp att fortsätta drivas på samma sätt som hittills och vara en fristående produkt, i alla fall tills vidare.

– Det är två vitt skilda kommunikationssystem, och världen behöver båda, säger Mark Zuckerberg.

Exakt hur Facebook planerar att tjäna pengar på Whatsapp är än så länge okänt. Whatsapp är visserligen redan nu ett vinstgenererande företag som tar ut en årsavgift på en dollar för de flesta användarna.

Under gårdagens tillkännagivande uppgav Mark Zuckerberg att det inte finns några planer på att visa annonser i Whatsapp, istället kommer man att fokusera på att öka antalet användare.

Affären mellan Facebook och Whatsapp förväntas bli genomförd någon gång senare i år efter att den granskats av amerikanska tillsynsmyndigheter.

IDG News