Har du varit ute och rest och är nu hemma med sisådär 100 bilder eller så i kameran eller mobiltelefonen? Låt dem inte bara bli liggande där, gör något roligt av dem i stället!

Läs också! Stor lista: 25 bästa fotoapparna för mobilen

xnview fotoprogram bildredigering

1. Xnview

Ett enkelt men ändå kraftfullt bildbehandlingsprogram som har stöd för över 400 olika bildformat, bland annat jpeg, tiff, gif och bmp. Förutom ren bildbehandling kan du med Xnview skapa bildspel, ta skärmdumpar, skapa tumnagelbilder och mycket annat. Genom ett stort antal filter kan du dessutom lägga till en massa effekter till dina bilder.
Hämta programmet gratis här.


Photoshop Lightroom bild redigering gratis

2. Adobe Lightroom

Adobe Lightroom är ett populärt proffsprogram för att redigera och organisera sina bilder på datorn. Tillverkaren Adobe dock även släppt en mobilversion, som i sin grundform är gratis.

Fördelen jämfört med andra fotoappar är att du har fler avancerade funktioner för att exempelvis justera vitbalans, färgtemperatur och mättnad. Beroende på mobiltelefon kan du även arbeta med bilder i proffsformatet raw.

Ladda ned till Android
Ladda ned till Iphone
Ladda ned till Ipad


Zoner Photo Studio

3. Zoner Photo Studio

Zoner Photo Studio är ett mycket kompetent bildbehandlingsprogram som är lätt att komma igång med och trevligt att jobba i.
Hämta programmet gratis här.


Poster Forge

4. Poster Forge

Affischer kan vara kul att ha på fester, födelsedagar och liknande. Och med Poster Forge är det en barnlek att skapa dem. Det finns flera olika teman att välja på, och texter och bilder väljer du själv.
Hämta programmet gratis här.

5. Picturenaut

Picturenaut används för att skapa så kallade hdr-bilder (high dynamic range) av digitalbilder med olika exponering.

Picturenaut

Hämta programmet gratis här.photoscape fotoprogram bildredigering

6. Photoscape

Photoscape är ett mycket kompetent bildbehandlingsprogram som fungerar som såväl bildvisare som redigeringsprogram. Här hittar du en rad funktioner som ger dig möjligheten redigera fotografier, skapa animationer och ta skärmdumpar. Dessutom finns en en fiffig funktion som enkelt låter dig skapa egna bildkollage.
Hämta programmet gratis här.

photorenamer fotoprogram bildprogram

7. My Watermark

My Watermark använder du för att förse dina bilder med så kallade vattenmärken, det vill säga texter som kan vara vad du vill men ofta berättar vem som är fotograf och vem som innehar rättigheterna. Tyvärr skriver programmet också ut en text om att det är en oregistrerad kopia, och enda sättet att få bort den texten är att donera pengar till tillverkaren.
Hämta programmet gratis här.


gimp fotoprogram bildredigering

8. Gimp

Gimp är ett mycket kraftfullt och funktionsrikt bildbehandlingsprogram där du kan jobba med lager och masker, ta bort röda ögon, skapa animerade gif-bilder med mera.
Hämta programmet gratis här.

Missa inte heller vår stora guide till de bästa mobilapparna.