De senaste veckorna har det läckt ut en rad bilder på vad som påstås vara en stor uppdatering för Windows 8.1. Nu har Microsoft bekräftat uppgifterna och uppger att uppdateringen är på gång.

Vid en presskonferens på mobilmässan, Mobile World Congress (MWC) i Barcelona meddelade Microsofts Joe Belfiore under söndagen att uppdateringen släpps någon gång under våren, men han avslöjade inte något exakt datum eller vilket versionsnummer uppdateringen kommer att få.

I media har uppdateringen kallats Windows 8.1 Update 1 och kommer enligt analytiker antagligen att släppas kring april. Antingen under utvecklarmässan Build som drar igång den 2 april eller patch-tisdagen som inträffar den 8 april.

Den 8 april är även det datum då den sista säkerhetsuppdateringen för Windows XP släpps innan operativsystemet pensioneras.

De största nyheterna i den kommande uppdateringen rör enligt Microsoft användargränssnittet. Bland annat ska det bli enklare att hantera det nya gränssnittet för användare med mus och tangentbord.

De bilder som läckt tidigare antyder att användarna kan starta upp datorn i det traditionella gränssnittet utan att behöva gå via det moderna gränssnittet (Metro). Enligt analytiker är det ett tecken på att Microsoft backar från sin tidigare strategi som tvingar alla användare att logga in via det nya gränssnittet.

Joe Belfiore förnekar detta i går.

– Oroa er inte, vi älskar och tror på pekskärmar och vi har inga planer på att degradera den upplevelsen, säger Joe Belfiore.

Dessutom kommer uppdateringen för Windows 8.1 att sänka hårdvarukraven, något som enligt Joe Belfiore ska göra det möjligt för pc-tillverkarna att erbjuda billigare och kraftfullare datorer.

IDG News