När vi packar upp Toshiba Encore WT8 känns den som en surfplatta i det mindre formatet fråm kanske något år sedan. Den har faktiskt på millimetern samma tjocklek som förra generationen av Google Nexus 7, men den är, tack vare en tum större skärm, både längre, bredare och lite tyngre. Men inte mycket tyngre. 432 gram säger vår våg, och med den vikten är den hyfsat smidig att bära runt på.

Toshiba Encore WT8
Vore det inte för Windows-mernyn på skärmen så hade vi trott att detta var ytterligare en av Toshibas Android-plattor. Stilen och formen är mycket snarlik. 

Konstruktion
Chassit är lite plastigt, precis som Toshibas surfplattor med Android och ger inte direkt något lyxigt intryck. Så det är möjligt att de går att bygga ännu mer slimmade. Plattan är dock allmänt välbyggd, med bra känsla i knappar, välplacerade kontroller, stabil känsla och bra pekyta i skärmen.

Det här är den andra plattan vi testar med Intels Bay-Trail-teknik. Processorn i Encore WT8 är lite svagare än i den Dell Venue 11 Pro som vi testade för några veckor sedan. Fortfarande fyra kärnor men lite lägre klockfrekvens. Och prestanda är därmed också något mer beskedliga.

Å andra sidan har WT8 färre skärmpixlar att hålla reda på, 1280 x 800 bildpunkter mot 1920 x 1080 i den elva tum stora Dell-plattan. Det innebär att filmuppspelning i skärmens maxupplösning, svepningar i menyer, samt att rulla i webbsidor med mera inte belastar grafikkortet och processorn lika hårt.

Toshiba Encore WT8
Skärmen är inte extremt högupplöst jämfört med Ipad och Android-plattor. För att vara en väldigt billig pc håller den dock god klass.

Prestanda
Än så länge har alla Bay Trail-produkter vi testat 32-bitars-arkitektur. Det innebär sämre prestanda i många Windows-program och att man inte kan utnyttja särskilt mycket ram-minne. I Encore WT8 sitter också bara två gigabyte. Det mesta man gör med den klarar den dock galant. Surfa, köra Office, strömma film från Youtube och Netflix, mejla, kolla Facebook med mera går hyfsat smidigt.

Speciellt om det finns Windows 8-appar för det. Att göra saker på skrivbordet i ”vanliga” Windows-program blir frustrerande pilligt. Till skillnad från till exempel Samsung Ativ Tab så får man inte heller med något pekpenna som gör det enklare.

Den verkliga minuspoängen för vår version av plattan (WT8-A-102) är att den bara har 32 gigabyte lagringsplats. Det låter okej för en surfplatta. Men det här är en surfplatta med Windows 8.1. Då är det på gränsen till ohållbart, om du vill installera några program, spara en film eller tre och kunna buffra webb- och videotjänster. Det finns plats för sd-kort, så det blir där du får lagra all media och dokument. Det finns en dyrare 64-gigabytesversion av plattan, men det är lite oklart om eller när den finns tillgänglig i svenska butiker.

Batteritid
Även i detta kompakta format är batteritiden riktigt imponerande, trots att Encore WT8 inte kan ha plats för lika stort batteri som tio- till elvatumsplattorna. Vi får ut över elva timmar med dämpad skärm och användning motsvarande att läsa en e-bok. Detta trots att vårt testprogram indikerade att något av Toshibas många bakgrundsprogram i plattan höll igång en processorkärna mer eller mindre hela tiden. Toshiba har en förkärlek att trycka in lite väl mycket bloatware i sina datorer. På en lite snabbare burk stör det inte så mycket, men här märks det då och då.

Toshiba Encore WT8
På baksidan sitter en kamera på åtta megapixel som tar helt okej bilder för att vara en surfplatta. Den hade dock mått bra av en blixt.

Bildskärm
Skärmen är som sagt på 1280 x 800 bildpunkter, vilket innebär knappt 190 pixlar per tum. Inte enormt i surfplattesammanhang, men helt okej. För övrigt är den riktigt bra. Ljusstark, fina färger och bra betraktningsvinklar. 

Pekfunktionen är smidig och har bra respons, men den har bara fem punkters multitouch. Såvitt vi vet brukar det heta att tio punkter är kravet för att köra Windows 8, men det kanske är annorlunda regler för surfplattor.

Omdöme
Med en prislapp på bara 2 500 kronor är det inget snack om att Encore WT8 är prisvärd. Frågan är bara om du verkligen vill ha Windows i det här formatet. Använder du den som surfplatta och struntar i skrivbordet så funkar den riktigt bra. Och då räcker till och med de 32 gigabyten ett bra tag. Å andra sidan kan du då lika gärna skaffa en Google Nexus 7 eller en LG G Pad istället.

Vill du utnyttja det faktum att den också är en ”riktig” pc så är det bäst att ansluta en skärm till hdmi-porten och köra tangentbord och mus via bluetooth. Då blir den en fullt fungerande om än långsam skrivbords-pc.

Någon tangentbordsdocka hittar vi inte till Encore WT8, så vi undrar lite hur den ska kunna funka som ersättare till en liten notebook. Fixar Toshiba ett sådant till ett överkomligt pris går Encore WT8 från lovande till grym.

Toshiba Encore WT8-A-102
Tillverkare: Toshiba, www.toshiba.se
Processor: Intel Atom Z3740, 1,33 GHz quad core.
Grafik: Intel HD Graphics.
Minne: 2 GB ddr3.
Lagring: 32 GB ssd, plats för mikro sd.
Bildskärm: 8 tum ips, 1280 x 800 bildpunkter, multitouch.
Ljusttyrka: 365 cd/m2.
Anslutningar: Usb 2, mikro hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4, a-gps.
Kameror: 8 megapixel bak, 1,9 megapixel fram.
Operativsystem: Windows 8.1, 32 bitar.
Batteritid, hög belastning: 3 timmar 20 minuter.
Batteritid, låg belastning: 11 timmar 10 minuter.
Storlek: 21,3 x 13,6 x 1, cmc
Vikt: 432 g.
Pris: 2 500 kronor.

Plus: Riktigt Windows. Bra bildskärm. Bra batteritid. Lågt pris.
Minus: Ojämna prestanda. Inga tillbehör. Plastig.
Betyg:  (7 av 10)

Prestanda
Cinebench, processor: 1,17 poäng
Cinebench, grafik: 5,97 fps
Disk, läsning: 120,4 MB/s
Disk, sökning: 0,2 ms