Säkerhetsföretagen varnar

Vad är då de egentliga riskerna med att köra Windows XP efter att supporten läggs ned den 8 april? Det största problemet är att det inte längre kommer att släppas några säkerhetsuppdateringar för operativsystemet. Det betyder att framtida sårbarheter kommer att erbjuda hackare och bedragare stora möjligheter att attackera dig, och dina möjligheter att skydda dig kommer att vara kraftigt begränsade.

Microsoft har tidigare uppgett att företaget kommer fortsätta att uppdatera det inbyggda säkerhetsprogrammet, Malicious Software Removal Tool (MSRT), fram till den 14 juli 2015, drygt ett år efter att supporten läggs ned.

Flera av de största tillverkarna av säkerhetsprogram har även uppgett att de kommer fortsätta att stödja XP framöver enligt följande datum:

  • Kaspersky (fram till 2018)
  • Bitdefender (fram till 2016)
  • Avira (fram till 2015)
  • Trend Micro (fram till 2017)
  • F-Secure (minst fram till 2016)
  • Symantec Endpoint Protection 11 (fram till 15 januari 2015)
  • Symantec Endpoint Protection 12 (tills vidare)

Enligt säkerhetsexperten Andreas Marx på det oberoende säkerhetsföretaget Av-Test kommer säkerhetsprogrammen dock endast att erbjuda ett begränsat skydd mot attacker. Anledningen är att säkerhetsprogrammen inte kan skydda mot underliggande säkerhetshål i Windows XP, och dessa kommer att stå vidöppna efter det att supporten läggs ned.

– Det finns ingenting ett säkerhetsprogram kan göra om operativsystemet självt har sårbarheter som kan användas för att sprida skadeprogram, säger Andreas Marx.

Även Symantec rekommenderar att användare uppgraderar sina datorer till ett nyare operativsystem när supporten för XP läggs ned.

– Vi kommer att fortsätta att stödja Windows XP i våra säkerhetsprodukter, men vi ser en klart ökande hotbild då Microsoft kommer att sluta täppa till de säkerhetshål som upptäcks, och vi rekommenderar att användarna uppgraderar sitt operativsystem, säger Symantecs svenska säkerhetsexpert, Per Hellqvist, till PC för Alla.

Han är inte den enda som uppmanar användare att uppgradera operativsystem. Säkerhetsexperten Johan Jarl på säkerhetsföretaget F-Secure instämmer.

– Genom att använda fortsätta XP kommer du att vara mer sårbar för attacker än om du använder Windows 7 eller 8. Det kommer kanske inte att hända något direkt den 9 april, men att det kommer större attacker riktat mot XP är jag övertygad om - det finns helt enkelt för många som använder systemet fortfarande, säger Johan Jarl till PC för Alla.

Fortsätter du med Windows XP på någon dator?
Det är inte längre tillåtet att rösta.