Vad säger Microsoft?

PC för Alla har även kontaktat Microsoft för att ta reda på om användarna kan fortsätta att använda Windows XP efter den 8 april. Enligt Microsofts svenska produktmarknadschef, Magnus Lindkvist, kommer XP fortfarande att fungera, men användarna kör det på egen risk.

Kan jag fortsätta att köra XP på min gamla dator? Hur säkert/osäkert är det?

– Om du ska fortsätta att använda Windows XP på din dator efter 8 april behöver du vara medveten om att det innebär en stor säkerhetsrisk. Du kommer att löpa en risk att få in skadlig kod i datorn som kan göra allt från att ta dina person- och bankuppgifter till att fjärrstyra datorn för spamutskick och ddos-attacker. Program från tredje part kan fortsatt uppdateras, men det innebär en ökad kostnad för att skydda din dator samtidigt som det inte är ett fullgott skydd. Detta då tredjepartslösningar inte adresserar kärnfunktioner, som säkerhet, i Windows XP.

– Att använda Windows XP efter 8 april innebär även ett minskat utbud av program och tillbehör att använda. Ny hårdvara, som skrivare och scanners, samt nya program utvecklas sällan med stöd för Windows XP.

Vem kan få utökad betalsupport? Hur länge kommer den erbjudas och vad kostar det?

– Kunder kan betala för support, CSA (Customer Support Agreement), men vi rekommenderar att detta endast är en tillfällig lösning under tiden som man slutför sin migrering till ett modernare operativsystem. Kostnaden för CSA varierar från kund till kund. Den baseras på kundens förutsättningar och krav. Vi rekommenderar kunder att diskutera prisbild och alternativ med sin kontaktperson på Microsoft.

– CSA är något som erbjuds alla kunder förutsatt att de har ett så kallat Premier-avtal, och kan tecknas för produkter som har End of Support där man vill ha förlängd support, som Windows XP. I nuläget finns det inget bestämt datum för hur länge vi erbjuder CSA för Windows XP. Kunder kan idag teckna CSA på upp till tre år, det vill säga fram till april 2017.

Har ni några tips på hur användarna kan flytta sina filer från Windows XP till Windows 7/8? Finns något verktyg?

– Vi har nyligen släppt ett gratisverktyg som heter PCmover Express for Windows XP. Det är ett verktyg som hjälper användaren att kopiera filer, musik, video, mejl, användarprofiler och inställningar från din gamla dator till en enhet med Windows 7, Windows 8 och Windows 8.1.

– Även Onedrive (före detta Skydrive) är ett bra alternativ för den som vill flytta filer från Windows XP. Det är enkelt att ladda upp dina filer i molnet och när du uppgraderar till en Windows 8-dator är det enkelt att koppla ihop datorn med OneDrive för backup och åtkomst till dina filer.

– För småföretag finns Flytthjälpen där vi tillsammans med migrationspartners hjälper kunder att flytta till en modern it-miljö. Det finns även erbjudanden från t.ex. HP och Dell på prisvärda enheter med Windows 8/8.1.

Kommer ni att erbjuda några rabatter till XP-användare som vill uppgradera till Windows 7/8?

– Vi erbjuder 20 procents rabatt för volymlicenskunder (5-250 pc) som väljer att uppgradera till Windows 8.1 Pro under perioden 1 februari till 30 april.

– Vi erbjuder även löpande flera kampanjer och rabatter tillsammans med våra återförsäljare. Men det finns ingen rabatt/kampanj som är knuten till att konsumenten kommer från Windows XP. Däremot finns det rabatter på nya enheter med Windows 8/8.1

Fortsätter du med Windows XP på någon dator?
Det är inte längre tillåtet att rösta.